Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Funkia, nästan som sparris. Jo faktiskt.

0
Delningar
KÖK

Funkia, nästan som sparris. Jo faktiskt.

Det sägs om en väldigt massa ätliga växter att de ”påminner lite om sparris”. Tro inte på det! Det är för det mesta lögn eller ren önskedröm. Men det finns undantag. Funkia, som faktiskt är besläktad med sparris, påminner verkligen om sparris i smaken på riktigt. När den är som allra bäst är det snudd på att jag kan föredra funkia. Den är så fin och fyllig i smaken och med den där tydliga sparriskaraktären. Funkia är verkligen en väldigt fin primör.

Funkia är vanlig i trädgårdar men av nåt skäl verkar den inte ätas av så många i Sverige. Det är verkligen helt galet, eftersom det är både underbart god och dessutom så pass livskraftig att man kan våga skörda ganska ordentliga mängder av den. I Japan, där jag pluggade en tid, ses den som en delikatess fullt i klass med sparris.

Vid tillagningen kan man tänka rätt mycket sparris. både vad gäller koktid, kryddning och tillbehör. De går att äta råa om man vill, eller så kokar eller steker man dem helt kort. Har du ett sparrisrecept ersätter du bara med funkia.

Jag brukar utöver salt ha lite socker i kokvattnet. Det kanske låter märkligt men för mig ligger sötma och beska nära i smak, och den lila beska som finns i skotten tippar liksom över till att upplevas mer som sötma om den får en knuff i rätt riktning. Det kanske bara är nåt jag fått för mig, men så upplever jag det.

Alla varianter av funkia går bra att äta och är goda, en del bara extra goda. Det är främst skotten man äter, späda och bleka, men även blomställningar i knopp har fin smak och konsistens. Själva blommorna kan också ätas råa i sallad.

Vill man ha riktigt fina bleka skott gör man som japanerna, täcker över dem på våren. På bilden nedan syns ett bestånd funkia täckta av sågspån, där en del dessutom varit täckta av en hink. Helst ska de ätas innan de blivit så stora som på bilden, innan bladen hunnit veckla ut sig. Men även som nedan är de jättegoda.

Ett fint recept på funkia med sardellsmör finns här.