Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Lättrökt kummel och havskräftor med pepparrotsmajo och dillgurka

0
Delningar
MAT

Lättrökt kummel och havskräftor med pepparrotsmajo och dillgurka

Det här är enkel sommarmat, sån som passar perfekt när man är i sommarstugan. Riktigt fina råvaror, jag valde filé av kummel och havskräftor, en grill och rökspån är nästan allt som krävs. Och så en fin dag och nåt gott att dricka till. Kanske en klippa att sitta på när ni äter?

Jag har hållit allt i det här receptet så enkelt det går för ibland blir det bäst så. Ibland vill man mest bara bada och gå i berg utan en massa praktiskt tjafs som tar utrymme.

Nu tänker jag inte skriva mer för vi ska ut med båten.

Ingredienser

4 portioner

400-600 g filé av kummel eller liknande fisk med skinnet kvar. Mängden fisk beror på om du väljer att servera även havskräftor eller äter endast fisken.
1 dl majonnäs
8 kokta havskräftor med skal
Salt

Rökspån, jag köpte alspån som är som grova sågspån

Majonnäs, och visst går köpt bra en lat sommardag
Lite finriven pepparrot

Färskpotatis
Dillkronor

Pressgurka

1 gurka
3 tsk salt
2 msk ättika
4 msk socker
6 msk vatten
2 msk hackad dill. Har du inte dill, välj körvel eller persilja.

kummel

Gör så här

Pressgurka med dill

1. Skiva gurkan tunt. Salta den och rör om. Låt stå en halvtimme.

2. Häll av det vatten som bildats. Skölj gurkan under rinnande vatten och låt den rinna av.

3. Blanda en lag av socker, ättika och vatten. Häll den över gurkan. Gurkan ska ligga i en hyfsat rymlig skål, och ovanpå den ska en skål i en storlek mindre placeras så att den pressar ner gurkan. Låt stå så en halvtimme.

4. Låt gurkan rinna av. Blanda den med dillen och lägg upp i en serveringsskål.

Pepparrotsmajonnäs

Blanda dill och pepparrot efter smak.

Grillrökt fisk och havskräftor

1. Skär fisken i portionsbitar. Drösa den genom att salta ganska rikligt och sen låta den stå i kylskåpet en timme. Fisken torkas sen av med hushållspapper innan den läggs på grillen.

2. Dra igång grillen med kol eller briketter på ena sidan, en inte alltför stor hög. Det är bra om det inte blir alldeles för hett i grillen.

3. Rök först havskräftorna. Lägg dem direkt på gallret på sidan utan kol. Lägg rökspån i en liten form, t ex en sån där engångsform av aluminium. Lägg gärna en sten i formen också så att den inte råkar blåsa iväg. Ställ formen rakt ovan kolen.

4. Lägg på locket och låt kräftorna bli varma och ta lite lätt smak av röken. Det tar kanske en kvart, beroende på hur varm grillen är. Det är som sagt bra om den inte är alltför het.

5. Ta kräftorna av grillen och täck dem med aluminiumfolie för att behålla värmen.

6. Torka av fiskens köttsida med hushållspapper. Pensla skinnsidan med majonnäs.

7. Lägg fiken på grillgallret med skinnsidan ned. Hur nära kolen beror på hur het du bedömer att grillen är. Fisken ska hinna tillagas utan att skinnet bränns, och hinna få lite smak av rökspånet. Häll på mer rökspån om de tidigare slutat ryka. Lägg på locket.

8. Flytta inte runt fisken och vänd den inte. Låt den gå på grillen tills den har en innertemperatur på ca 52 grader. Här underlättar ju en bra stektermometer, men har du ingen sådan där i stugan så får du försöka bedöma utan.

När fisken är färdig, lägg upp den på tallrikar som gärna får vara värmda. Lägg även upp kräftorna och dillkokt potatis. Servera med gurkan och en klick pepparrotsmajonnäs. Och så nåt gott att dricka till.

Annan fin mat i sommarstugan är t ex grillad färskpotatis och råbiff med rökt smör.