Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Beef Jerky med thaikänsla att ta med ut i blåbärsriset

2
Delningar
MAT

Beef Jerky med thaikänsla att ta med ut i blåbärsriset

beef jerky

Nästa vecka kommer jag ge mig ut i skogen i Norrhälsingland i akt och mening att skjuta ihjäl en björn och då måste jag så klart ha med mig Beef Jerky (min jaktkompis Magnus kommer antagligen spöa mig annars).  Jag skrev förresten några ord om björnjakten på Taffel för tre år sedan; där finns också ett recept på en björnmacka.

Vill man närma sig smaken på björnkött (det är väl inte så många som har tillgång till det köttet) så föreslår jag att du blandar ett vilt med kraftig viltsmak (typ rådjur eller lite äldre vildsvin) med lammkött. Det låter lite konstigt men smaken är inte alls långt ifrån björn. Testa även nöt, lite nötlever och lamm.

Nåja, jag ska inte prata om björnar här för min beef jerky är inte gjord på björnkött, inte något vilt överhuvudtaget faktiskt utan svenskt nötkött. Det känns extra viktigt att handla svenskt kött i dessa dagar. Kolla upp i olika Facebookgrupper och se om du inte kan köpa direkt från bonden. Fyll frysen och gynna svenskt lantbruk och svensk köttproduktion. Hjälp bönderna som haft det förbannat jobbigt i torkan som varit i år.

Beef Jerky

Beef Jerky är remsor kryddat kött som fått torka. Rätt så ofta röker man köttet också innan torkning, men det har inte jag gjort (mest p g a grillningsförbudet faktiskt). Det funkar i alla fall utmärkt att torka i ugnen.

Det är verkligen underbart tilltugg. Sådär segt att sitta och slita med och börjar man bli över 40 så finns där alltid en liten risk för tänderna närvarande. Ni vet en liten spännande krydda till ett tryggt och lite halvtrist medelklassliv – ”jag kan i alla fall spräcka en tand”. En annan spännande sak med beef jerky är att det på kort tid går att få i sig förbannat mycket kött. Kött som inte är tillagat i egentlig mening. Det kan bli lurigt för magen. Ytterligare en krydda i medelklasslivet om man nu tycker längre toalettsittningar livar upp vardagen.

Man kan krydda beef jerky exakt hur man vill och jag har själv gjort på en massa olika sätt. Här lägger jag smakerna åt thaihållet och jag tyckte det funkade väldigt bra. Marinaden känns rätt jävla stark när man lägger ner köttet men kom ihåg att capsaicin (det starka ämnet i chili) är flyktigt. Det gasar bort i väldigt hög grad när köttet torkas. Vill du hellre ha rejält stark beef jerky så föreslår jag att du endera använder en starkare hot sauce (det finns ju riktigt dödligt starka sorter) eller också tillsätter du helt enkelt dubbelt så mycket sriracha bara.

Jag har tidigare skrivit om Beef Jerky, där med en mer blandasiatisk kryddning, och om en kinesisk variant av torkat kött som kallas Niu Rou Gan. Den sista är lite mer avancerad och tyvärr har många av bilderna försvunnit från den bloggposten (och hela jävla bloggen i stort). Ni klarar att laga det utan bilder också.

Ett annat tilltugg som passar bra på björnjakten är rökt hjärta. Så här kan du röka hjärta i en vanligt klotgrill.

 

Hur gör du beef jerky? Gå gärna in på Feeders Facebooksida och häng med i diskussionerna.

Nu tar vi lite recept.

Ingredienser

en rejäl bunt

1 kg välputsad fransyska från nöt eller vilt såsom älg eller hjort
3 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 dl sriracha
1 dl chilisås (typ Heinz)
0,5 dl ljus soja (gärna thaisoja)
0,5 dl asiatisk fisksås
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk finhackad ingefära
0,5 dl socker (gärna palmsocker)
saft från en lime

Gör så här

  1. Skär upp köttet i ganska breda strimlor. Försök skära dem ungefär 3-4 mm tunna. Det går skäpligt lätt med en vass kniv men eftersom du förmodligen har en sopig och slö jävla kniv så kan det hjälpa om du halvfryser köttet lite. Skär längsmed fibrerna, det är viktigt, annars tenderar köttremsorna att falla isär. Du vill också ha remsorna lite tuggiga och då hjälper det att du skurit längsmed fibrerna.
  2. Blanda alla övriga ingredienser utom limesaften i en kastrull och koka upp. Låt sedan stå utan lock och puttra tills marinaden blir betydligt tjockare. Det är inte så petigt men jag tror jag reducerade ner min till typ hälften. Tillsätt limesaften och låt sedan marinaden svalna ordentligt.
  3. Lägg ner köttremsorna i marinaden och blanda runt ordentligt med händerna. Ställ in i kylen i minst ett dygn. Två dygn skadar inte heller. Om du vill kan du röra ner en hel del grovmalen svartpeppar i det här läget. Jag skippade (glömde) det. Det ger i alla fall lite mer grov textur åt köttet.
  4. Nu ska köttet torkas. Häng upp köttremsorna med gem på undersidan av ett ugnsgaller (se bilden nedan), sätt sedan ugnen på 50°C och varmluft, samt lämna ugnsluckan lite på glänt (jag gör det genom att ha en träslev där. Torka över natten. Klart!