Search
Generic filters
Exact matches only

Funkia med sardellsmör, pocherat ägg och blomma av ramslök

1
Delningar
MAT

Funkia med sardellsmör, pocherat ägg och blomma av ramslök

En alldeles vanlig trädgårdsväxt som är alldeles ovanligt god. Funkia påminner mycket om sparris i smaken och tillagas på samma vis. Precis som sparris är den väldigt fin i smaken alldeles som den är, så det är synd att kamouflera den i för kraftigt smaksällskap, Jag serverar den gärna enkelt. Här får sardeller, smör och ett pocherat ägg göra funkian sällskap. Det räcker fint så.

Läs mer om funkia här.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner

500 g nyskördade skott eller späda blomställningar av funkia
Salt och socker till kokvattnet

8-10 sardeller, köp gärna lite bättre
75-100 g smör

4 färska ägg
1 msk ättika
Salt

8 ramslökblommor, de små vita blommorna lossryckta. Eller kanske små blommor klippta från blomklasar av spansk körvel. De är också vackra och har en annan men speciell karaktär på smaken som passar.

Gör så här

Sardellsmör

Häll smör och hackade sardeller i en liten kastrull. Hetta upp och låt bubbla på medelhög värme kanske fem minuter. Det doftar gott!

Ägg

1. Koka upp ordentligt med vatten i en kastrull. Salta som till pasta och ha i nån matsked ättika.

2. Knäck ett ägg i en liten skål. Var noga med att äggulan inte går sönder.

3. Ta kastrullen av plattan. Med en stor sked rör du runt vattnet så att det fortsätter snurra runt när du tar upp skeden. Håll skålen vid vatten ytan, i mitten av kastrullen. Lått försiktigt ägget halka i badet, alldeles i mitten av den virvel som bildades av skeden.

4. Låt ägget vara i 2-4 minuter. Du kan se och även peta lite på ägget för att känna om det verkar ha blivit så fast som du vill ha det. Äggpreferenser ser ju olika ut.

5. Fiska upp det vackert runda ägget med en hålslev och lägg på ett fat medan du upprepar proceduren med återstående ägg. Jag valde faktiskt att ha två samtidiga kastruller för detta moment.

Funkia

1. Peta bort de nästan fjälliknande bladen längst ner på skotten, de kan vara lite beska. Skölj skotten.

2. Koka upp en stor kastrull med vatten. Salta som till pasta och tillsätt även motsvarande mängd socker.

3. Koka funkiaskotten kanske 3 minuter, lite längre om de är grova och du vill ha en mer genomkokt känsla. Tänk som du vill ha din vita sparris.

4. Lägg upp på tallrikar, gärna värmda. Skeda sardellsmör över. Lägg på ett pocherat ägg. Strö över blommorna.

Ett annat fint och enkelt recept som även fungerar jättebra för funkia är kaveldun med misosmör. Eller varför inte göra en risotto likt denna?