Search
Generic filters
Exact matches only

Grillad aubergine med tahini och granatäpple

0
Delningar
MAT

Grillad aubergine med tahini och granatäpple

grillad aubergine

Aubergine är en sån där råvara som verkligen måste lagas på rätt sätt för att bli god. De första gångerna jag såt det, någon gång i slutet på 90-talet tror jag, så var jag allt annat än imponerad. Ni vet när man delade en aubergine, skar ur lite av den och fyllde med någon typ av färs och ställde i ugnen. Fullkomligt vidrigt. Hårt, svårätet och riktigt rått i smaken.

Nej aubergine ska bakas länge med mycket fett. Då blir det en rent fantastisk råvara. Dessutom är det viktigt att salta ur den ordentligt. Smaka på vätskan som rinner ur när ni gör det; den är riktigt besk. Den beskan är skön att slippa i maten. Sen försteker jag också auberginerna för att få in ordentligt med olja i dem. Oljan är väldigt viktig för att få till rätt konsistens.

Med allt ovan sagt så är det ändå enkelt att göra auberginen till en skitgod råvara. Receptet nedan är ett sånt exempel. Här håller jag mig till väldigt enkla smaker från mellanöstern. Aubergine, tahini och granatäpple. Inget mer. Den enda brasklappen jag vill lägga in är att grillen inte alls ska vara speciellt varm när du grillar aubergineskivor, de bränns ohyggligt fort. Ett tips kan vars att du avslutar med det här efter att ha grillat något annat under lite längre tid. Glödbädden ska liksom vara tunn och kolen/briketterna liksom sådär grå. Stäng också spjället i botten på grillen när du börjar.

Mer än aubergine på glöden

När du ändå är igång och grillar aubergine över en medelvarm glödbädd så passa för guds skull på att grilla majs också. Det här sättet är det absolut bästa jag testat. Det är en galet bra teknik. Det pratas mycket om att man ska grilla med blasten på osv, men då blir det ju tekniskt sätt inte grillning. Snarare någon form av ångkokning av majsen i sin egen vätska.

Nåväl testa den här snabba rätten på aubergine.

PS. Det här är det absolut bästa sättet att kärna ur ett granatäpple. Nästan religiöst bra. DS.

Ingredienser

4 portioner

2 stora auberginer, skurna i 1-2 cm tjocka skivor på längden
massor av olivolja
1 dl tahini
1 tsk färskpressad citronsaft (ska smakas av, häll inte i allt på en gång)
salt, svartpeppar och socker för avsmakning
kärnor från ett granatäpple

Gör så här

  1. Bred ut aubergineskivorna på en skärbräda eller ugnsplåt. salta på båda sidorna och låt stå en timma.
  2. Torka av aubergineskivorna och hetta sedan upp olivolja på medeltemperatur i en stor stekpanna. Stek skivorna i omgångar i massor av olivolja tills de precis börjar få färg. Ta då upp dem och lägg dem på ett fat.
  3. Nu ska det grillas över en fjuttig glöd (se ovan). Lägg aubergineskivorna på gallret direkt över glöden. Var på hugget nu. Börjar det brinna av olja som rinner ner så lägg på locket på grillen så kvävs lågorna. Det där med att spruta med en vattenspruta är skitkass taktik. De får snabbt en alldeles för bränd yta så lämna för guds skull inte grillen. Ha koll på sidan som ligger mot glöden.
  4. Lägg upp de grillade skivorna på tallrikar.
  5. Rör i tahinin så den blir flytande. Smaka av med citronsaft, salt, peppar och socker. Var särskilt noga med att inte ta för mycket citron. Det tar snabbt över smaken.
  6. Strö över kärnorna från granatäpple och servera direkt.