Search
Generic filters
Exact matches only

Grekisk bläckfisk

0
Delningar
MAT

Grekisk bläckfisk

grekisk bläckfisk

Det är knepigt att veta hur man ska beskriva de där lite mindre tioarmade bläckfiskarna, ni vet av squidtypen. Det finns massor av olika arter och det florerar lite allt möjligt i butikerna. Tioarmade bläckfiskar kan ju liksom också vara hemskt stora och då är det lite knepigt att skriva att man ska använda åtta stycken. Jag tror jag kallar den för tioarmad bläckfisk ändå så får läsaren fatta själv, alternativt äta en satans massa bläckfisk. Idag blir det i alla fall grekisk bläckfisk – tioarmad.

Innan du säger något, ja jag vet att de ser ut som testiklar. Det gör ju så klart ingenting och går helt i linje med Feeders filosofi att allt på djur går att äta. Mia har f ö bloggat recept på testiklar också.

Det här är hemskt mycket lättare att göra än man tror och om man inte gör som jag gjorde. Jag stod och pillade in fyllningen för hand i de där eländiga bläckfiskarna och höll på att kasta ut skiten genom fönstren. Jag beklagade mig för Mia och hon frågade varför jag inte använde en sprits istället… så jävla dags att säga det nu, tänkte jag och var på väg att säga upp bekantskapen.

Lite om upphovsrätt igen

Det här receptet på grekisk bläckfisk är kraftigt inspirerat av det här receptet (den bloggen är hemskt bra). Jag tycker det kan finnas en poäng i att sno recept från utländska bloggar och blogga dem på svenska. Många människor känner ett litet motstånd att laga från recept på engelska så förutom att jag sprider inspiration så hjälper jag också till. Jag är en sån snäll plagiatör.

Recept är heller inte upphovsrättnings skyddade även om det påstås så på vissa större matsidor. Det innebär dock inte att man kan kan bete sig hur som helst, det minsta man kan göra är att ge cred åt upphovsmannen. Jag föraktar verkligen matbloggare som bara snor rakt av utan att hänvisa till originalet, det är vanligare än man kan tro.

Mer bläckfisk på Feeders

Vi har en del bläckfisk på Feeders sedan innan och alla utom ett ligger Mia bakom. Testa speciellt hennes bläckfiskburgare. Alla bläckfiskrecept hittar du här.

Ingredienser

4 portioner

Sötsur chilisås

juice från en halv citron
zest från en halv citron
0,5 tsk amerikansk senap eller dijon
1 gul lök, hackad
1 dl neutral olja
1 msk honung
1 chili hackad
en näve persilja, hackad

Fylld grekisk bläckfisk

8 tioarmade bläckfiskar av den mindre sorten (typ squid)
2 msk neutral olja
1 gul lök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad
lite torkad timjan
200 g risottoris
0,5 dl ouzo (eller pastis)
1 l kycklingbuljong
1 tsk färskpressad citronjuice
zest från en halv citron
en liten näve persilja, hackad
salt och svartpeppar
2 msk smör

Gör så här

Sötsur chilisås

 1. Blanda alla ingredienser och mixa ordenligt till en slät sås. Blir den för tjock så kan du späda med lite vatten.
 2. Ställ in i kylen så smakerna sätter sig till bläckfisken är klar.

Fylld grekisk bläckfisk

 1. Börja med att försiktigt ta loss manteln från bläckfisken. Manteln är alltså den klockformade grejen som man kan missta för huvud. Se ut att ta ut den där lilla hårda grejen ur manteln som känns och ser ut som en bit plast. Ta bort den där hinnan utan på manteln, skölj dem och lägg undan i kylen.
 2. Hela innehållet från bläckfiskarna, utom det som sitter på mitten (ögon, näbb mm), hackas fint.
 3. Stek bläckfiskhacket på medeltemperatur i olja i en minut ungefär.
 4. Lägg i hackad lök, vitlök och timjan och fräs i ytterligare ett par minuter.
 5. Skölj riset ordentligt och lägg sedan ner det i pannan och fräs tillsammans med det andra på hög temperatur. Rör mycket.
 6. Slå på ouzo och låt det reduceras in så det nästan är torrt.
 7. Nu ska du börja göra som med vanlig risotto, d v s ha buljongen puttrande i en kastrull och tillsätta lite i taget till pannan och röra exakt hela tiden. Har du stekt riset ordentligt innan så ska det inte behöva ta mer än en halvtimma. Gör detta på hög temperatur och fortsätt till det är nästan torrt, alltså inte som risotto ska vara.
 8. Tillsätt citronjuice, zest och persilja och smaka av med salt och svartpeppar.
 9. Nu kommer det som var eländigt för mig – fyllning av bläckfiskmantlarna. Det är däremot skitenkelt om du kastar ner risblandningen i en sprits och spritsar in det. Förslut sedan med en tandpetare som du liksom syr med.
 10. Fräs de fyllda bläckfiskarna i smör så de får lite yta.
 11. Servera direkt tillsammans med såsen. Det passar fint med en ouzo till maten.