Search
Generic filters
Exact matches only

Rödbetssoppa med isterbandspierogi

0
Delningar
MAT

Rödbetssoppa med isterbandspierogi

Rödbetssoppa låter robust och fattigt och ingredienslistan verkar bekräfta. Ändå är den så himla god och känns förvånande raffinerad i smaken. Plus rubinröd och snygg som tusan! Det är ju rätt perfekt som det är, men även perfektion kan kompletteras. En klick smetana i är gott. Ett nybakt bröd så klart. Och jag älskar att servera härligt saltsyrliga isterbandspierogi till! Antingen i själva soppan eller på ett fat bredvid, smördrypande och med en massa hackad dill.

Och vad är det som gör dessa dumplings till pierogi? Ärligt talat mest att soppan är polsk. Och så känns det lite fånigt med det engelska begreppet dumpling överlag, särskilt när det gäller mat från icke engelsktalande länder. Själv gillar jag att kalla dem knyten, men inte en själ skulle ju fatta vad jag menade om jag skrev så, än mindre hitta maten via google.

Isterbandsdumplings serverade med dill och smör

Rödbetssoppa är väldigt rakt på sak att laga. Det enda som finns att fundera över är buljongen, koktiden och hur mycket vinäger man har i. Det är ju godast med hemkokt buljong, så är det bara. Men i den här soppan är andra smaker i förgrunden så det funkar fint med tärning, verkligen inget att våndas över. Koktiden kan lätt förlängas om man vill ha det mer mjukkokt, bara gör. Och behöver färgen fräschas upp så tillsätter man en skvätt rödbetsjuice mot slutet bara. Eller så har i vilket fall min mamma alltid gjort. Och så vinäger. Soppan är menad att vara sötsyrlig, men det är helt och hållet den egna preferensen som styr balansen där. Provsmaka bara så blir det bra.

Ingredienser

4 portioner

200 g kål
2 msk smör, matolja eller baconfett
1 lök
1 morot
2 stjälkar selleri
4 vitlöksklyftor
3 rödbetor
1 liter buljong (tärning funkar)
1 nypa socker
1-2 msk vinäger
2 svartpepparkorn
1 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 liten rödbeta, valfritt
Salt och peppar efter smak

Till servering: Smetana, färsk dill, smör, isterbandsdumplings

Gör så här

  1. Skär kålen i mindre bitar. Slanta moroten ganska tunt. Skär sellerin i skivor. Skiva vitlöken. Smält smör i en gryta och ha i grönsakerna och vitlöken. Stek på medelvärme under omrörning i kanske en kvart så att grönsakerna mjuknar något.
  2. Skär rödbetorna i mindre bitar och tillsätt dem. Häll på buljongen och koka upp. Stöt pepparkornen grovt och tillsätt dem tillsammans med ett lagerblad. Koka upp och låt sjuda i kanske en halvtimme tills grönsakerna är mjuka. Ta sen grytan av spisen.
  3. Riv den sista rödbetan fint, kläm ur saften och tillsätt lite av den till soppan under slutminuterna av kokningen. Det här momentet behövs inte, men piggar upp färgen om det behövs, särskilt om soppan kokt lite extra länge. Tillsätt en matsked vinäger och en nypa socker. Smaka sen av med mer vinäger, socker, salt och malen peppar efter smak.
  4. Koka tre eller fler pierogi per person i saltat vatten. Det tar inte många minuter att få dem klara, de flyter upp och blir lite bulliga på några minuter bara. Låt dem rinna av och vänd dem i smör och hackad dill.
  5. Servera i sopptallrikar med en klick smetana och hackad dill. Servera med pierogi direkt i soppan eller vid sidan, eller med ett gott bröd.