Search
Generic filters
Exact matches only

Sarde a beccafico

0
Delningar
MAT

Sarde a beccafico

Sarde a beccafico

Sarde a beccafico är en siciliansk rätt där man egentligen ska använda färska sardiner och sedan rulla in lite gott i dem och ugnssteka. Nu finns det inte färska sardiner att få tag på i Sverige så det fick bli strömmingsfiléer istället. Namnet ska alltså egentligen inte vara Sarde a beccafico utan snarare Aringa Baltica a beccafico gissar jag.

Strömming

Jag ligger faktiskt hemskt lågt med strömmingskonsumtionen och det av två skäl:

För det första så måste vi lugna oss med utfiskningen av strömmingen. Östersjön håller i princip på att tömmas på fisken och det är hemskt illa. Det kommer t ex rapporter från surströmmingsföretagen att de inte får tag i strömming så det räcker. Det allra mest tragiska är att så stora mängder av strömmingen blir fiskmjöl som skitlax matas med i Norge. Det måste få ett slut.

För det andra så är det inte så bra att döttrarna äter så mycket strömming. Det finns tydliga indikationer på att för mycket östersjöfisk i kosten leder till minskad fertilitet.

I vanlig ordning så är det verkligen inte undantagen som är skadliga, vare sig för miljön eller för hälsan. Jag fullkomligt avskyr nitiska personer som njuter av att leva asketiskt och efter jobbiga dogmer. Sån är inte jag. Det är hemskt gott med strömming och det skadar inte att jag köper ett kilo om året.

Italiensk urflippning

Jag är hemskt dålig på att vara lagom och det gestaltar sig ofta i att jag snöar in på vissa länder och sen lagar jag en massa rätter, gärna flera om dagen så man får till den där ordentliga känslan av frosseri :). Igår lagade jag Sarde a beccafico, Caponata och en siciliansk pesto som kallas för Pesto alla Trapanese. Det kommer recept på de rätterna också.

Vi har en del italienskt på bloggen. Gå gärna in och botanisera i vårt arkiv.

Ingredienser

4 portioner

500 g strömmingsfiléer
50 g ströbröd
0,5 dl olivolja
0,5 dl färskpressad apelsinsaft
2 msk russin
2 msk pinjenötter
3 msk finhackad persilja
salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj filéerna i kallt vatten och torka av dem.
  2. Blanda ihop övriga ingredienser och låt stå och vila i en halvtimma i kylen.
  3. Rulla in en plutt stuffing i varje strömmingsfilé och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla lite olivolja över fiskarna.
  4. Baka i ugnen på 200°C i 20 minuter. Låt dem sedan svalna och ät dem rumsvarma.