Search
Generic filters
Exact matches only

Butter Chicken

2
Delningar
MAT

Butter Chicken

Butter Chicken

Nu blir det nog en lite längre bloggpost för jag fastnade i en hemskt spännande grej om Butter Chicken. Jag antar att många känner till den rätten då den är en indisk nutida klassiker. Som väldigt många andra av rätterna man hittar på en indisk restaurang i västvärlden så är rätterna skapligt nya. Det finns så klart undantag men man ska liksom inte tro att dagens Balti Curry eller Tikka masala är något som ätits av indier i hundratals år. Flera av dem har uppstått i andra länder, främst i Storbritannien där t ex nämnda Balti Curry förmodligen såg dagens ljus för första gången. Det var nog kanske t o m så att den kom till på en pakistansk restaurang i Birmingham. Ta det inte för någon sanning, maträtters ursprung är ofta hemskt krångligt att reda ut.

Butter Chicken

Den främsta anledningen till att jag breder ut lite mer än vanligt i den här bloggposten är att det har dykt upp en rätt spännande grej nyligen. Förra veckan lämnades en stämningsansökan in till Delhis högsta domstol rörande vem som har rätt att kalla sig ”uppfinnare” till Butter Chicken.

Det rör sig om två konkurrerande och gamla familjeägda restauranger i Delhi som båda påstår sig genom arv ha släktband till restaurangen Moti Mahal som var först med maträtten. Familjen Gujral vars förfader Kundan Lal Gujral grundade restaurangen Moti Mahal står på ena sidan och har stämt familjen Daryaganj som också tar åt sig äran för rätten. Det ska bli intressant att följa vad som händer där.

Om du är mer intresserad så har BBC en ganska lång artikel om stämningen och den kan ni hitta här.

Upphovsrätt på recept alltså?

Nej det här är inte frågan om en stämning för upphovsrättsbrott utan ett mål där man anklagar sin motpart för att falskt marknadsföra sig som uppfinnare av rätten. Jag har jättedålig koll på Indiens rättsystem så jag tänker inte babbla mer om det. Upphovsrättsbrott är i alla fall en annan sak och jag tänkte att jag kan orda lite om det istället.

Kan man hävda att man har upphovsrätt på ett recept? Det korta svaret är nej, så länge man betraktar ett recept som en ingredienslista och en beskrivning av hur man lagar maten. Det finns faktiskt praxis kring det där i Sverige och samma gäller EU och USA.

Upphovsrätt är inget man ansöker om på samma sätt som andra immaterialrättsliga skydd som t ex patent, mönster och varumärke, upphovsrätten uppstår när man skapar ett verk. En tavla t ex är så klart upphovsrättsskyddad och du får inte kränga kopior av Lars Lerin-akvareller. Du får inte heller ge ut en bok av Torgny Lindgren under eget namn.

Recept är däremot annorlunda för man bedömer inte att en ingredienslista har så kallad verkshöjd (vilket är kravet för upphovsrätt). Om jag kopierar ett recept rakt av från en annan blogg och plitar ner så begår jag inte ett upphovsrättsbrott men det finns ändå en tvist på det där.

En text kan däremot ha verkshöjd. Utan att det här så klart har bedömts i domstol så skulle jag nog våga påstå att t ex bloggposten du läser nu är upphovsrättsskyddad för min text här är unik. Kopierar du den och klistrar in på din blogg så kan jag nog ta det till domstol. Tar du däremot kontentan av texten och skriver om den med egna ord så är det lugnt. Klurigt va?

Patent då?

Nej det går inte att patentera ett recept. Det här är verkligen mitt specialområde och jag kan babbla massor om det. Patent kan man söka för en uppfinning där man löser ett tekniskt problem. Det ska vara en ny lösning på problemet och den ska ha uppfinningshöjd. Jag stannar där för annars kommer jag aldrig kunna sluta.

Mer immaterialrätt innan vi går till receptet

Sen har vi förstås bilderna. Foton är upphovsrättsskyddade. Basta. Därom råder inget tvivel. Publicerar du mina bilder utan lov från mig så kommer jag bråka. Jag är dessutom ganska bra på att bråka om sånt här då jag jobbat med patent i 17 år.

Kan du starta en blogg och kalla den för Feeders? Där är det också väldigt tydligt men det är för att jag och Mia har varumärkesskyddat namnet i Sverige. Hade vi inte gjort det så hade det varit hemskt trassligt (i princip omöjligt) för oss att hindra dig. Vi har faktiskt skickat varningsbrev ett par gånger men jag vill inte gå in mer på det då det fick bra effekt direkt och de vi varnade slutade med det de höll på med.

Äh, mat istället…

Nej nu går vi till maten. Vi har många recept på indisk mat på bloggen och alla kan du hitta genom att följa den här länken.

Butter Chicken är fantastisk mat som passar alla från lagom kinkiga tolvåringar till de lite nördigare gourmanderna. Milt kryddat, smörigt (duh!) och fantastiskt. Det finns massor av variationer man kan ge sig på och de enklaste drar man nog ihop på en pisskvart med enkla ingredienser, men det finns även avancerade rätter som inbegriper lång marinering och ingredienslistor som är långa som ett väldigt imponerande könsorgan (bra att skriva sånt på en matblogg Anders, jättebra…). I vissa recept grillar man t o m kycklingköttet i en tandoor.

Mitt receptet ligger lite mittemellan enkelt och avancerat och jag lyckades laga det på 70 minuter idag, men då stressade jag en hel del. Familjemedlemmar tenderar att bli lite tjuriga när jag serverar maten alltför sent.

Ingredienser

6 portioner

Kyckling och marinad

900-1000 g rent kycklingkött (t ex filé eller lårfilé)
1 tsk chilipulver (gärna kashmiri)
0,5 tsk salt
1 msk pressad citron
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt (vi är kompisar med Turkiet igen så det funkar med sån nu)
1 msk finriven ingefära
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
1 tsk korianderpulver
1 tsk torkade bockhornsklöverblad (det kan du skippa om du inte har det)
1 msk olja

Såsen/grytbasen

1 stor lök, grovt hackad
1 burk krossade tomater
1 dl tomatpuré
1 tsk finriven ingefära
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl cashewnötter
1 dl vatten
3 msk smör eller ghee
1 kanelstång
4 gröna kardemummakapslar
4 hela nejlikor
1-2 gröna chilifrukter, urkärnade och hackade
1 tsk chilipulver
2 tsk garam masala
2 tsk korianderpulver
1 tsk spiskummin
1 msk backhornsklöverblad (kan skippas)
2 dl vatten
1 dl (plus lite till för garnering) grädde
mer smör
salt, socker och mer garam masala för avsmakning
korianderblad

Gör så här

Kyckling och marinad

 1. Skär kycklingen i bitar som passar bra i en lagom stor mun.
 2. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och rör sen ner kycklingen. Låt stå i en halvtimma och ge dig på såsen enligt nedan.
 3. Stek kyckling och marinad hett i en stekpanna tills kycklingbitarna är lite brynta. Det kan faktiskt vara vettigt att använda teflonpanna i det här läget trots att det är osexigare än en låt av U2. Sånt här bränner gärna fast.
 4. Ställ undan kycklingen tills såsen är klar.

Såsen/grytbasen

 1. Kasta ner lök, krossade tomater, tomatpuré, ingefära, vitlök, cashewnötter och vatten i en skål. Mixa sedan riktigt slätt med stavmixer.
 2. Hetta upp smör eller ghee i en gryta och fräs sedan kanelstång, kardemummakapslar och nejlikor på hög temperatur. När det börjar dofta mycket så sänker du temperaturen på plattan.
 3. Lägg ner chili, chilipulver, garam masala, korianderpulver och spiskummin och värm försiktigt ett litet tag.
 4. Häll i tomatröran som du mixat tidigare och koka upp försiktigt och låt puttra i några minuter.
 5. Lägg ner den stekta kycklingen med marinaden, grädden och eventuellt lite vatten om du vill späda grytan mer. Koka upp.
 6. Smaka av med salt, socker och eventuellt mer garam masala. Här kan du så klart fläska på med hur mycket mer chili du vill också, det finns inga regler kring det. Som receptet är skrivet så blir det ganska milt fast det är så klart beroende av hur starkt chilipulver du använde också.
 7. Vid servering så ringla lite grädde på ytan och toppa med korianderblad.
 8. Servera med ris eller naan.