Search
Generic filters
Exact matches only

Japanskt inspirerad kronhjortsbiff

1
Delningar
MAT

Japanskt inspirerad kronhjortsbiff

kronhjortsbiff

Jag har snöat in lite på japansk mat men jag är i princip bara i början på att lära mig mer om det. Det är liksom ett kök som jag kanske haft lite väl mycket respekt för då det är så förbaskat svårt att klara av det där nitiska som omgärdar maten. Har man ätit riktigt bra sushi (t ex på fantastiska Sushi Sho) så blir man livrädd för att försöka sig på sushi hemma och samma sak gäller en massa rätter. Hur som helst så tänker jag inte backa för de utmaningarna längre och här kommer ett recept på japanskt inspirerad kronhjortsbiff.

Kronhjort

Jag har en del kronhjortskött nu så det djuret spelar huvudrollen i mycket av min mat just nu. …men så har vi det där med vokabulären…

Hos gemene man så pratar man om arten som ’kronhjort’ och det är också korrekt. Problemet är att suffixet ’hjort’ faktiskt betyder handjur. Vi jägare pratar därför hellre om ’kron’ eller ’kronvilt’ när vi pratar om arten i allmänna ordalag. Vill vi specificera så pratar vi om kronhjort (hane), kronhind (hona) och kronkalv (unge).

När jag lagade den här maten så använde jag biff från kronkalv men det är inte så bra att skriva kronkalv istället för kronhjort i recepttiteln då jag gissar att folk söker mer generellt på ’kronhjort’. Sådär ja, då fick ni lite bättre ordförråd i alla fall.

Japanskt inspirerad kronhjortsbiff

I och med att jag är ovan vid det japanska köket så vågar jag inte riktigt påstå att det är rakt av en japansk rätt, även om det nog inte alls är fel att påstå det. Läge att vara försiktig är det i alla fall när man är ovan.

Jag serverade den här rätten som en del av en större middag så därför är också portionen liten. Man kan så klart öka på storleken rejält och gärna lägga till nudlar också.

Om ni kommer över det så tror jag att nudlar med grönt te skulle passa utmärkt. Man kan också servera maten i djuptallrik och hälla på en liten skvätt god buljong om man tycker att det blir lite torrt utan någon vätska. Själv rör jag mig mer och mer ifrån den där vanliga svenska nutida principen att tamefan all mat ska dränkas i sås. Då smakar det ju mest bara… sås. Genom att vara sparsammare på den fronten så kommer de andra smakerna fram bättre. Med det sagt så skadar det absolut inte med en fin buljong.

Mer japanskt på Feeders

Jag har inte skrivit ett enda recept på japansk mat, men det har Mia gjort. Recepten hittar du här.

Ingredienser

4 små portioner

300 g hel bit kronhjortsbiff (funkar bra med annat vilt eller nötkött också)
1 msk misopasta
1 dl mirin
4 salladslökar, skurna på längden
ev. nudlar av valfri sort (se ovan)
ev. god buljong
2 tsk sesamolja
lätt rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Salta och peppra köttet på utsidan och stek sen på hög temperatur i olja. När du har fin yta så kan du sänka temperaturen och vända på den ofta. Håll koll på köttet med en sticktermometer. Du kan så klart ta det på känn också men jag förstår inte vitsen med att INTE använda termometer.
  2. När köttet är uppe i 49-50°C så ta upp det och slå in det i folie medan du gör klart resten.
  3. Om du använder nudlar så kan du koka dem nu.
  4. Blanda miso och mirin och reducera ner till hälften i en liten kastrull.
  5. Blanda miso/mirinsåsen med salladslöken (och nudlarna om du använder såna).
  6. Skär upp köttet i 0,5 cm tjocka skivor.
  7. Montera på tallrikar genom att lägga salladslök och kött om vartannat. Använder du nudlar så lägg dem i botten. Använder du buljong så slå försiktigt på den efteråt.
  8. Droppa över lite sesamolja på varje portion och strö även över sesamfrön.
  9. Servera gärna med sake, det passar verkligen utmärkt till maten.