Search
Generic filters
Exact matches only

Råbiff tonnato

2
Delningar
MAT

Råbiff tonnato

Råbiff tonnato

Råbiff tonnato är vad du vill äta när du är sugen på nåt lite roligare än vanligt men inte riktigt vet vad. Här hemma äter vi råbiff ganska ofta (tonårsdöttrar och mycket vegetariskt i skolan, järndepåerna behöver sitt…) och då vill man ju variera sitt älskade kött. Det här är ett plättlätt recept där såsen är det som sticker ut. Råbiffen serveras med en klassisk italiensk tonfisksås som brukar serveras till kalv. Eftersom det redan är knäppt nog med sås på konserverad fisk till kalv, så varför inte ringla lite över rått kött också?

Det här är en skiss för att enkelt sno ihop en god rätt snarare än ett bökigt recept. Såsen är egentligen det enda som kan räknas som matlagning och den går fint att förbereda. I övrigt kommer man undan med att köpa lite kött, färdigmalet av slaktaren för latmasken, och sen bara strö över kapris och rostade pinjenötter efter smak. Lite peppar, några valfria gröna blad, en skiva citron och så rostat eller smörstekt bröd. Klart. Gott.

Råbiff tonnato

Påfyllda järndepåer – check!

Jag tycker vattenkrasse är jättegott till den här rätten, men även t ex mache eller spenatblad blir fint. Och persilja passar väl mest alltid till rätter med kapris och citron?

Mycket användbar sås

Receptet ger mer sås än vad som behövs till råbiffen eftersom det är svårt att mixa ihop en mindre mängd. Och det är bra! För överbliven sås kan blandas med pasta eller kall potatis för att göra en enkel och god potatissallad. Lite kapris är gott även där, och gärna även ett tärnat äpple. Ett halverat perfekt kokt ägg, småtomater och ett par ringar rödlök på och du har en god lunch. Kanske några svarta oliver och ett par salladsblad till också? Se där, ett bonusrecept i inlägget!

Ingredienser

4 portioner

400 g malt eller skuret magert nötkött
Italiensk tonfisksås enligt Anders recept på tonnato
4 msk pinjenötter
4 msk kapris
Nymald svartpeppar
Lite bladgrönt efter smak*
4 skivor citron
4 skivor gott bröd, rostat eller gyllenstekt i smör

* T ex fältsallat/mache, vattenkrasse, slätbladig persilja, fänkålsdill

Gör så här

  1. Gör den ljuvliga såsen enligt Anders recept på tonnato. Den kan med fördel förberedas en dag innan.
  2. Köp kött, mal eller skär enligt egen smak. Salta och peppra efter smak, men tänk på att även tillbehören ger sälta. Lägg upp på individuella fat. Två om det ska serveras som huvudrätt, fyra om det ska serveras som förrätt eller lättare kvällsrätt.
  3. Skölj bladgrönt. Rosta pinjenötterna på låg värme under omrörning. Den som vill friterar sin kapris.
  4. Ringla några matskedar sås per portion över köttet. Placera en citronskiva snyggt ovanpå. Strö pinjenötter och kapris över, och lägg på blad lite dekorativt. Servera direkt med rostat eller smörstekt bröd.

Mer kul råbiff