Vad äter man för mat på drömmiga söderhavsöar? Mat med kokos så klart, som den här skojiga lilla rätten palusami. I sin enklaste form innehåller den mest bara blad och kokosmjölk men inte sällan smaksätts den med t ex Spam, alltså burkköttet corned beef. Lättlagat och förvånande gott, det smakar söderhav. In your face, oktober!
Många öar = många varianter
Palusami äts främst i Polynesien, på Samoa, Hawaii, Tonga, Fiji osv. Det finns olika varianter av rätten men jag ska inte låtsas vara kännare och brodera ut för detaljrikt här. Det lilla jag vet har jag googlat mig till. Det finns även en flora av namn beroende på plats och tillagning. Laulau, lapulu, laling… Just palusami är namnet som används på Samoa för den här varianten jag skriver om.
Det är klassisk autentisk söderhavsmat, men utanför söderhavet får man göra vissa små kompromisser. Egentligen ska man koka de här små paketen i en kokgrop ovanpå en hel gris. Så gjorde inte jag. Denna gång. Och helst ska palusami lagas av stora vackra taroblad, som i detta recept på juanes. Men även fast jag odlar taroblad så väljer jag här att använda mangold eftersom det är lättare för andra att få tag på och det funkar fint som ersättning.
Blad + kokos + mer efter smak
Grundkonceptet är alltså taroblad, eller andra blad som ersätter, och kokosmjölk. Nån smaksättning eller fyllning är också vanlig, som lite lök och Spam eller liknande burkkött (tänk kattmat), fisk, bläckfisk, kött eller annat. Men det är verkligen en enkel rätt och den äts ofta som tillbehör till annan mat. Ursprungligen verkar det röra sig om paket av taroblad som tillagats med kokosmjölk överst i nån sorts kokgrop ovanpå en gris, men med alla dessa öar så finns väl varianter även i hur den ursprungliga tillagningen sett ut.
Bland alla sidor jag läst om detta så är det det här receptet som jag främst tagit avstamp i. Inga konstigheter alls. Jag använder kokosgrädde för fin fyllighet, enkel smaksättning i form av lite lök och vitlök, och så en burk corned beef som jag hittade i en asiatisk butik. Receptet är vidöppet för att variera efter eget tycke!
Ingredienser
2 portioner, 4 paket
200 g burkkött av typen corned beef, spam. Eventuellt kan valfri Whiskas-burk funka som ersättning.
250 g kokosgrädde
12 mangoldblad*
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar efter smak
Aluminiumfolie
*Ifall du har tillgång till taroblad kräver detta recept fyra blad. Tiden i ugnen förlängs till 45 minuter eftersom taroblad behöver en längre tillagning än mangold.
Gör så här
Finhacka löken, riv vitlöken. Blanda lök, vitlök, burkkött och kokosgrädde i en bunke. Mosa ihop allt med en gaffel. Det är inte så noga att köttet är finfördelat, men det ska gå att blanda med de andra ingredienserna. Salta och peppra efter smak.
Skär bort stammarna från mangoldbladen. Det är mest för att bladen ska gå att vika smidigt. Lägg ut tre delvis överlappande blad på en stor bit aluminiumfolie.
Skeda över några matskedar av fyllningen. För mig räckte fyllningen bra till fyra paket, men det kan hända att det är smidigare att göra fler paket med mindre fyllning i varje om de mangoldblad man har är mindre. Man får justera efter sina förutsättningar helt enkelt.
Vik ihop mangoldbladen runt fyllningen till ett litet paket. Vik sen aluminiumfolie runt som ett presentpapper.
Lägg paketen i en ugnsform och grädda runt en halvtimme i 175 grader.
Låt var och en öppna sina egna paket. Se till att det goda spad som bildats kommer med. Paketen kan ätas som de är, som en lättare lunch, efter som tillbehör till annan mat. Typ ett grillat vildsvin. Eller kanske nån risrätt som ett gott limeris. Eller varför inte cassavamos?