Det finns så himla många fördomar om amerikansk mat! Jag förnekar inte för en sekund att mycket hårresande usel snabbmat finns, men det finns även väldigt mycket god och bra mat. Ett av mina bästa matminnen är restaurangen Hour Time i Lafayette IN som tyvärr inte längre finns kvar. (Här står om klockan som gav namn till restaurangen för den som mot förmodan är nyfiken.) Hour time serverade fantastiskt kött, hummer, pilgrimsmusslor och andra skaldjur, men jag minns att jag nog helst valde kyckling fylld med färsk krabba och en garden sallad med italian dressing. Aaitääälian, inte italian.
Olika former av biscuits är ett annat fint matminne från min tid i Indiana, en sorts snabbakade bakpulverbröd som liknar scones och som äts som tillbehör till diverse mat både hemma och på restaurang. Ibland görs de smaksatta på olika vis liknande dessa biscuits med ost, gärna med orange amerikansk cheddar.
Inte sällan har jag fått den här sortens ostbröd till skaldjur. Det blir lite som den klassiska västerbottenpajen som många serverar till kräftskivan. Men de funkar fint till fika eller mest vad som helst.
Enkelt, jättegott och lätt att variera
En svenskmarikansk variant på det här temat kan vara att baka biscuits till kräftskivan istället, och då smaksatta med västerbottensost eller kryddost och hackad dill och paprika i kryddsmöret ovanpå. Men smaksättningen jag nu valde motsvarar bäst mina smakminnen från USA.
Hur som helst, biscuits med ost är både snabba och enkla att baka, och framför allt jättegoda! De lyfter en vanlig enkel soppa skyhögt och passar fint till det mesta. Kryddning och ostsort är bara att variera efter tycke och smak. Smaksättningen nedan, kräftvarianten ovan, eller kanske med cheddar, jalapeno och koriander till mexikansk mat. Emmentaler, små knaperstekta fläsktärningar och karamelliserad lök till en enkel buljongsoppa? Pecorino, mozzarella, oliver och basilika till tomatsoppa? Jamen ni fattar, bara gör!
Mer mat
Och för den som letar efter mer amerikansk matnostalgi hittar en hel del i vårt arkiv över amerikanska recept. Andra bröd och brödliknande mat finns i vårt brödarkiv, och ost så klart i ostarkivet.
Ingredienser
8-12 bröd
5 dl vetemjöl
1 msk socker
1 msk bakpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar eller paprikapulver
4 dl riven cheddar eller annan smakrik ost
2,5 dl naturell yoghurt
125 g smält smör
Kryddsmör till pensling
3 msk smält smör
1 msk finhackad persilja
1 riven vitlöksklyfta
Gör så här
- Sätt ugnen på 230 grader.
- I en skål, blanda mjöl, socker, bakpulver, vitlökspulver och lökpulver (eller bara det ena av dem), salt och cayennepeppar. Den som inte gillar en lätt hetta väljer istället sött paprikapulver eller utesluter chilin bara.
- Vänd i den grovrivna osten i mjölblandingen.
- Smält smöret. Blanda med yoghurt, och häll sen vätskan över de torra ingredienserna i den andra skålen och rör ihop försiktigt.
- På en lätt mjölad yta, knåda degen några gånger, bara tills den precis går ihop. Knådar man för mycket blir strukturen sämre. Kavla ut degen till en drygt ett par cm tjock rektangel. Stansa ut ca 10 rundlar med ett glas (så gjorde min familj i USA) eller skär degen i rutor (lite enklare).
- Lägg bröden på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda bröden i 230 grader mitt i ugnen tills de är gyllene, drygt tio minuter.
- Blanda ingredienserna till kryddsmöret och pensla de varma bröden. Servera helst innan bröden hunnit kallna. Bröd som blir över värms med fördel kort i mikron precis innan de ska ätas.
Sugen på mer?
Testa de här underbara amerikanska brödbollarna med varm ostdipp! Eller botanisera i våra arkiv över amerikansk mat, bröd eller ost