Search
Generic filters
Exact matches only

Bengalisk stekt småfisk, keski biran

0
Delningar
MAT

Bengalisk stekt småfisk, keski biran

Bengalisk stekt småfisk

Ni vet hur man hittar eller återupptäcker en råvara eller ett kök och blir alldeles förälskad? Vartenda mål kan få innehålla detta roliga fantastiska! Där är jag nu med keski, en sorts småfisk från Bangladesh. Och ärligt talat banglamat öht. Härom dagen blev det en småfiskcurry med clementinskal, idag bengalisk stekt småfisk med chili och lök, keski biran.

Bengalsik stekt småfisk på gaffel

Smaka, det är jättegott!

Det här är ett snabbt och enkelt recept. Faktiskt ingenting med det är svårt, inte ens om man är ovan vid att laga fisk. Möjligen om man är för ivrig med rörandet eller fegar med hettan så fisken koks snarare än steks. Men det är liksom inget krångel och inga svåra ingredienser när man väl fått tag i sin småfisk. Jag har köpt frysta block med just keski, corica soborna, men det borde funka finfint med mer lättillgänglig fisk som t ex nors eller siklöja istället. Varför inte testa?

Småfisken keski

Småfisken keski innan tillagning

Jag har hittat många recept på det här temat, och här är ett av dem, en filmad tillagning av keski biran. Jag gjorde nästan rakt av så, utan nåt direkt eget bidrag till receptet. Men det är inte molekylär gastronomi det här, där minsta lilla enskild fisk vägs på grammet. Följ receptet på en höft så blir det bra.

Fisk av god kvalitet

En kvalitetsgrej om fryst fisk förresten. Det finns ofta många varianter av fryst fisk och skaldjur i småbutiker med asiatisk, orientalisk och afrikansk mat, men det finns även lite för ofta butiker med frysskadat elände som legat alldeles för länge och blivit trist. Jag väljer butiker där jag märker att omsättningen är hög, frysarna verkar fräscha och personalen har koll, då brukar fisken smaka utmärkt. Men annars låter jag bli. För att en fiskrätt ska bli god måste fisken vara av god kvalitet.

Stekt småfisk i panna

Bengalisk stekt småfisk, nystekt och doftande

Receptet nedan är utmärkt gott som det är. Men ifall man vill modifiera det så är det hur enkelt som helst att bara byta ut kryddningen utan några förändringar alls i övrigt. Mexikansk krydda istället t ex, eller kanske bara chili och vitlök.

Ingredienser

2-4 portioner beroende på tillbehör

250 g keski eller annan småfisk som går att äta hel
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk mald koriander
2 msk neutral matolja
1/2 tsk salt, mer efter smak

1 dl neutral matolja till stekning
1 näve grovt hackad koriander

2 msk neutral matolja
1 gul lök eller silverlök

Gör så här

  1. Tina fisken om den är fryst. Skölj och rensa fisken noga. Det kommer lätt med småskräp när småfisk fågnas. De metas inte individuellt direkt utan dras upp i stora nät, och då är det klart att annat kan komma med. En och annan liten räka eller annan fisk är inget problem, men små pinnar och oidentifiertbart grejs ska bort.
  2. Blanda fisken ordentligt med gurkmeja, mald koriander, chilipulver, salt och två matskedar matolja. Kryddorna ska fördelas jämnt över fisken. Låt sen fisken stå och dra i kylskåpet en timme eller två.
  3. Kryddor i bunke

    Kryddor blandas med fisk, salt och olja och får dra ett tag för mer smak

  4. De två följande stekmomenten, fisk respektive lök, kan med fördel göras parallellt. Men om man tycker det blir stressigt så går det utmärkt att steka löken först och fisken därefter.
  5. Hetta upp två matskedar olja i en panna. Häll i strimlad lök och stek den under omrörning på hög värme tills den är lätt brynt.
  6. Häll en deciliter olja i en inte alltför stor panna. Hetta upp och häll sen i den kryddade fisken. Stek på strax över medelvärme i 10-15 minuter. Vänd försiktigt några gånger under tiden men rör inte sönder fisken. Fisken ska få fin stekyta och bli lätt krispig, inte mjuk och mosig. Provsmaka och salta vid behov. Strö hackad koriander över fisken. Strö sen löken över fisken.
  7. Servera med ris och gärna nån grönsaksrätt till. Jag tycker att indiskt citronris är gott till fisk. Eller som det är bara med en iskall öl.

Ifall du är sugen på nånting mer eller kanske nånting annat så har vi receptarkiv för t ex bengalisk mat, indisk mat och fisk. Eller så kan du följa oss på Feeders insta eller Feeders Facebook för ett ständigt flöde av matinspiration och tips.

Bengalisk stekt småfisk

Jättegott! Obegripligt att det är så enkelt att laga till