Vad åt de nordamerikanska indianerna, pälsjägarna och gamla tiders polarfarare? Pemmikan! Torkat, ibland rökt och sen hackat eller malet buffelkött som blandats med buffelfett i lika delar, och sen pressats ihop i större eller mindre block. Annat kött kan också användas utifrån tillgång, och ibland tillsätts även torkade vilda bär som aronia, saskatoon eller tranbär.
Mina bitar är ganska små, som köttpraliner av mald ko istället för kakao. Beefjerky i fet pralinform!
Energität och hållbar överlevnadsmat alltså. Inga fjolliga energy bars med mochalatte-smak här inte, utan riktiga rökiga energibomber från vildmarken. Och det är förvånande gott! Doften av fettet har en viss fränhet, lite som fårfett, men smaken är köttigt rund och fin, ganska len och samtidigt finkornigt smulig. Min pemmikan har en försiktig sälta. Inte alls torrt eftersom det är så fett. Lätt och gott att äta också, bara att mumsa i sig som det är. Och pemmikan går även att använda som ingrediens i matlagning har jag läst mig till, uppstekt eller som bas för nåt grytliknande.
Jag har varit nyfiken på riktig pemmikan så länge jag kan minnas, efter att ha läst och hört en massa om det. Och tack vare en vansinnigt snäll och trevlig bryggare som heter Lasse har jag nu äntligen fått sätta tänderna i det. Wow!
Nästa steg för mig blir att göra egen pemmikan. Tänk att ha med det som matsäck på svampturen! Eller som bas för att koka ihop nåt enkelt på en längre utflykt. Jag kanske kan göra på älg och vildsvinsfett med torkade blåbär och enbär från skogarna här runt Uppsala? Eller ren och kråkbär? Bäverfett, hjort och hasselnötter?
Jag har fått bra tips från en i facebookgruppen Köttkoma att inte hetta upp köttet över 35 grader för att bibehålla näringsämnen, och att tillsatt salt försämrar hållbarheten så det bör undvikas. Han hade själv gjort på älgkött med älgtalg som smakar neutralt och har bra hållbarhet. Tack för tips Petter! Sen beror det kanske på om man gör sin pemmikan för just överlevnad och långförvaring eller för att mumsa i sig i närtid bara för att det är roligt och gott. Men bra att tänka på, så kan man välja själv sen utifrån behov.
/Mia