90-talet ringde mig och ville prata om fläskfilé. Ibland blir jag så sjukt sugen på såna här rätter som serverades förr innan folk knappt visste om att det gick att laga mer än 15-20 grejer inför helgen. Fläskfilé med gorgonzolasås och klyftpotatis smakar barndom och tonår i min mun. Det kanske är lite trist och redan beskrivet överallt men jag älskar det och måste därför skriva om det också.
Fläskfilé är en sån där styckdetalj som jag tycker är utmärkt för sous vide-tillagning. Jämn och fin genomstekning som behåller saftighet och smak. Jag hade dessutom turen att komma över riktigt fin fläskfilé från utegrisar. Jag tycker att det blir extra viktigt att ha bra fläskfilé när man lagar mat sous vide med bara salt och peppar. Trista smaker som ofta går att hitta i det danska slafset kommer fram mycket tydligare med den här tekniken. Lägg några tior extra och dra hellre ner på mängden.
Klyftpotatis lagar jag i ärlighetens namn inte så ofta men jag älskar det. Det viktiga när man lagar klyftisar är att de inte ser ut som blöta äppelblyftor och saknar yta. Brassa på med mycket olja, kör hett och rör omkring i potatisen ofta så får man till en härlig krispighet med mjuk härlig kärna.
Mer sous vide
Jag har tröttnat lite smått på sous vide men några recept finns det allt på Feeders. De hittar du här. På min gamla blogg Bara Riktig Mat så har jag däremot många fler sous vide-recept.
Husmanskost på Feeders
Vi har en hel del husmanskost på Feeders och alla recept hittar du här.
Följ Feeders på sociala medier
Vårt instakonto hittar du på adressen @feeders.se
Vi har också en grupp på Facebook som vi kallar för Feeders Matprat och den hittar du här.
Ingredienser
4 stora portioner
Fläskfilé
500 g bra fläskfilé
salt och svartpeppar
smör för stekning
Gorgonzolasås
2 msk smör
1 vitlöksklyfta, pressad
2 dl grädde
100 g gorgonzola
1 msk ljus soja
citron för avsmakning
salt och svartpeppar (var försiktig med saltet)
eventuellt lite maizenaredning
Klyftpotatis
500 g bra potatis (jag kör ofta med amandine)
2-3 msk neutral olja
1 tsk salt
mycket svartpeppar
Gör så här
Fläskfilé
- Salta och peppra fläskfilén ordentligt och vakuumpacka den i två delar.
- Kör sous vide i runt 1,5 timma på 63°C (gå upp till 68°C om du är en fegis)
- Alldeles innan servering så steker du yta i smör på hemskt hög temperatur. Vi vill ha fin yta runtom utan att påverka det inre av fläskfilén så mycket.
Gorgonzolasås
- Fräs vitlöken i smöret tills den får lite färg i en kastrull.
- Häll ner grädde och lägg ner osten och låt osten smälta på medeltemperatur.
- Smaka av med citron, salt och svartpeppar.
- Avsluta med att försiktigt reda såsen med maizenaredning till önskad konsistens.
Klyftpotatis
- Dela potatisarna i fyra klyftor.
- Lägg ner potatisen i en ugnsfast form, häll på oljan och blanda om.
- Salta och peppra och kör på 250°C i 30-40 minuter tills potatisklyftorna har fin färg. Rör om ofta.
Servering
- Servera potatis, kött och häll på generöst med sås. Jag tycker det är gott och snyggt med lite ångkokta grönsaker som t ex broccoli och morötter till maten.
- Avnjut med ett favoritvin eller en lite mörkare öl.