Det är för varmt nu! Den enda maten jag egentligen har lust att laga är lättare mat som t ex karibiska räkor.
Vad är det då som gör karibiska räkor och varför kallar jag dem för karibiska? Svaret är givetvis jerkkryddan. Jerkkrydda är en typ av kryddblandning som kan göras på hemskt många olika sätt men de har alla gemensamt att de innehåller kryddpeppar och det är ju lite fascinerande. I den svenska husmanskosten är ju kryddpepparn rätt så vanlig men det är den inte i så hemskt många andra länder. I karibisk mat är det däremot inte så ovanligt och den mesta kryddpepparn odlas faktiskt på Jamaica.
Jerkkrydda och sallad
Jerkkrydda går att köpa färdig men nedan finns också recept på hur du gör din egen. Jag tycker att den blir mycket bättre än de som man normalt kan köpa i Sverige.
Till räkorna tycker jag att det passar med en fruktig sallad. Jag gjorde min på mango, aprikoser, klementiner, sallat, paprika och majs.
Mer karibisk mat på Feeders
Jag kollade igenom vårt arkiv och noterade att vi faktiskt har en del karibisk mat på bloggen. Alla våra karibiska recept hittar du här.
Ingredienser
4 portioner
Jerkkrydda
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 msk cayennepeppar
1 msk salt
1 msk socker
1 msk grovt malen svartpeppar
1 msk timjan
1 msk hel kryddpeppar
1 msk rökt paprikapulver
1 msk valfritt chilipulver eller hel torkad chili
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk malen muskot (alternativt 1 tsk muskotblomma)
Karibiska räkor
1 kg jättestora råa räkor med skal, t ex vannameiräkor
0,5 dl jerkkrydda (ovanstående eller köpt färdig kryddblandning)
2 ägg
2 dl mjöl (glutenfritt går utmärkt)
3 dl pankoströbröd (glutenfritt går utmärkt)
5 dl olja för fritering
Koriandersås
2 dl majonnäs
en rejäl näve färsk koriander
saft från en halv lime
salt och svartpeppar
Gör så här
Jerkkrydda
- Mortla eller mixa alla ingredienser.
- Det som blir över kan du förvara i en burk och använda senare.
Karibiska räkor
- Blanda hälften av jerkkryddan med mjölet och andra hälften med panko och häll upp dem i varsin tallrik. I en tredje tallrik vispas äggen lite försiktigt.
- Skala räkorna men behålla gärna bakfenan.
- Dubbelpanera räkorna genom att först badda in dem med mjöl, sen doppa i ägget och slutligen den i pankon.
- Hetta upp oljan till 160-180°C i en liten stekpanna, kastrull eller liknande. Fritera räkorna tills de har fin krispig yta. Lägg dem sedan på en bit hushållspapper.
Koriandersås
- Hacka koriandern fint.
- Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.