Search
Generic filters
Exact matches only

Julsallad på rödkål

0
Delningar
MAT

Julsallad på rödkål

julsallad

Jag tycker det är svårt att få till en bra julsallad. Alla FRÄÄÄÄÄSCHA varianter med babyspenat, apelsin, valnötter och granatäpple känns bara pliktskyldigt och hela balansen är svår.

Resten av året är jag allt annat än konservativ när det kommer till mat men just under jul blir jag någon typ av Edward Blom Light och vill ha massa död gris, pastejer, lax, sill som det alltid varit och ett par stadiga supar till det. Då blir det svårt att klämma in saker som drar åt ett annat håll. Det är faktiskt så jag blir lite gubbprovocerad när man ser rubriker som ”Ge julbordet en asiatisk touch”, ”Ett smalare julbord”, ”Testa ett rejält ätstört julbord”, ”Julmat i kombination med extrema dieter”. Ja ni fattar… jag kan vara så förbannat gubbig.

Obs att jag är alltifrån konservativ när det gäller mat i allmänhet. Inget är heligt och jag lagar gärna kinesiska rätter på tjäder, arabisk mat med vildsvin och kastar mig in i matkulturer där maten är lite svår att tycka om. Min snobbigaste åsikt om mat är att jag hellre äter intressant än gott :).

Julsallad

Vi måste ju ändå hitta på något och det måste vara en sallad till julbordet. Mia har bloggat om en helt fantastisk Brännvinssallad och den måste ni absolut testa. Många har lagat den och alla är lyriska.

Jag måste också bidra med något på den här fronten så jag gjorde ett försök och det blev faktiskt riktigt lyckat. Min främsta tanke var att vi måste ha något syrligt som bryter av mot allt det feta på julbordet. Den får hemskt gärna vara fin också. Sagt och gjort, det blev rödkål, rödlök, kapris och lite annat.

Ingredienser

500-1000 g rödkål, fint strimlad
1 stor rödlök, tunt klyftad
1 msk kapris
1 msk dijon
äppelcidervinäger efter smak
honung efter smak
Salt och svartpeppar

Gör så här

Blanda rödkål, rödlök, kapris och dijon.

Smaka av med vinäger, honung, salt och svartpeppar. Ta lite i taget av allting och smaka dig fram. Det är svårt att ta bort, men enkelt att lägga till så din egen smak får avgöra.