Cowboysoppa alltså… Det är en av rätterna som min yngsta dotter älskar att laga och jag tycker också att det är gott efter i princip alla recept jag hittat (utom de mest banala). Jag tänkte att man i alla fall kan dra det där lite längre, inte i komplexitet egentligen men däremot i tid. Vi har nämligen väldigt många ingredienser i den rätten som vinner på rejält långkok. Sen kanske jag har sladdat in lite andra ingredienser också; t ex worshestershiresås för syra och betydligt mer fond än vad folk brukar använda.
Cowboysoppa
Namnet cowboy soup är förhållandevis gammalt och användes parallellt med begreppen ’chuckwagon stew’ och ’cowboy stew’ och de syftade helt enkelt till en maträtt som var lämplig under långa tider på grässlätterna i USA under 1800-talet. Då var det vanligt med torkat kött, bönor, potatis och lök men hos oss har det blivit synonymt med köttfärssoppa med potatis.
Då semestervädret mest består av 15 grader och regn så kände jag att det var perfekt med en värmande soppa och jag hade tid att lägga hela eftermiddagen på långkok och jag har dessutom oherrans mycket vildsvinsfärs i frysen. Här kommer i alla fall min variant.
Ingredienser
6 portioner
500 g färs av valfritt djur (eller något annat man finner ätbart)
olja till stekning
2 vitlöksklyftor, skivade
1 gul lök, klyftad rätt så tunt
1 röd paprika, skuren i lite mindre bitar
2 msk tomatpuré
5 dl vatten (och mer senare)
2-3 msk kalvfond
1 burk konserverade tomater av bästa kvalitet (hela mosas sönder)
1 msk worchestershiresås
1 msk honung
1 msk torkad oregano, eller massor av färsk
300 g potatis, tärnad
smetana eller creme fraiche till servering
Gör så här
1. Dela upp köttfärsen i två delar och stek dem separat på hög temperatur i olja. Har du bra färs så kommer den inte läcka ut så mycket vatten så då går det rätt så fort att få yta på den. Sämre färs är så förbannat blöt så då måste nästan vätskan koka bort först innan du kan få till någon yta på den. Att få till stekyta på färs gör otroligt mycket för smaken. Ta sedan upp färsen och lägg undan den tills vidare.
2. Stek vitlök och lök i olja i en gryta tills löken börjar bli lite brynt i kanterna.
3. Ner med paprikan och stek lite till och blanda därefter ner tomatpurén och värm på den lite ytterligare. Det är en hel del vinst i att steka tomatpuré litegrann för att få bort den lite bittra smaken.
4. Nu är det bara att ösa ner allt annat utom potatisen och koka upp. Låt det sedan stå och puttra i minst två timmar. Smakerna utvecklas enormt mycket den långa koktiden. Soppan blir fylligare och även färgen blir så himla snygg.
5. När det återstår ungefär 45 minuter av koktiden så kan du lägga ner potatisen.
6. Servera med smetana och eventuellt lite hackad persilja. En lageröl är fint till maten också.