Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Svensk rösti och gräddsås à la Jansson

0
Delningar
MAT

Svensk rösti och gräddsås à la Jansson

Fotboll alltså. På tisdag gäller det, Sverige spelar åttondelsfinal mot Swejtsch! Och som uppladdning visar jag och Anders swejtsarna hur de borde laga sin mat – på svenskt vis. Häromdagen förbättrade Anders fondue, idag ger jag mig på rösti.

Schweitsch är ju känt för sin rösti, en stekt potatiskaka som görs av riven potatis. Lite som en fattigvariant av Janssons frestelse skulle man kunna säga. De äter ofta kalv men i brist på älg och ren får de i Swejts nöja sig med nötkött. Till köttet serveras det milda gräddiga såser. Snäll och god mat, perfekt för barn och personer som blivit lite till åren.

Är du fortfarande vaken? Nej, jag vet, det här är ju inte världens mest spännande kök. Men med en svensk knorr blir det faktiskt inte så tokigt alls!

Även om rösti så klart aldrig kan bli en Jansson så kan man faktiskt hjälpa den en bit på vägen genom att lägga till lök och ansjovis. Det lyfter verkligen den enkla potatiskakan till att bli en rätt för vuxna. Även såsen får liv av ansjovis, och tillsammans blir det faktiskt vansinnigt gott på det där söndagsstek-viset. Sveitchisk mat när den är som bäst!

Heja Sverige och hej svejs Sweizsch!

Disclaimer: Detta lagades i en sommarstuga med ett kök utrustat som ett kök i en sommarstuga, med allt vad det innebär. Notera särskilt snittytan på köttet. Notera även att bloggaren som fotade inte orkade bry sig så mycket om just foto och det där eländes fettet som hamnat på linsen, utan bara ville äta sin goda middag i kvällssolen.

Ingredienser

4 portioner

Rösti

1 kg kall fast potatis, gärna rester från dagarna innan
75 g smör
3-4 schalottenlökar
3-4 msk finhackad ansjovis
Nymalen svartpeppar, eventuellt salt

Gräddsås

2 finhackade schalottenlökar
2 msk smör
1 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
3 dl het fond av ren- eller älgkalv, alternativt nöt. Det går bra med köpt fond.
2-3 msk ansjovisspad
2 tsk gelé av rödvinbär
Nymalen svartpeppar

Gör så här

Rösti

1. Finhacka löken. Smält 2/3 av smöret i en stekpanna, och lägg i löken. Låt den steka på medelvärme under omrörning tills den fått lite färg.

2. Riv den kalla kokta potatisen grovt. Häll även potatisen i pannan och höj samtidigt temperaturen. Mal i lite svartpeppar. Stek under försiktig omrörning då och då tills potatisen fått lite färg, kanske tio minuter. Eller lyft och vänd lite snarare än egentlig omrörning. Potatisen ska inte bli jämnfärgad utan ha stekyta lite här och där bara.

3. Blanda i den hackade ansjovisen och rör om försiktigt så den fördelas jämnt.

4. Platta till potatiskakan och fös den lätt mot mitten runt om så att den bildar en rund kaka. Nu ska den inte röras om mer. Låt den steka på medelvärme i kanske tio minuter för att få fin stekyta.

5. Dags att vända kakan. Hasa försiktigt över den på ett fat.

6. Lägg i resten av smöret i pannan och låt det smälta. Vänd sen i en hastig rörelse fatet så att röstin landar i pannan med den ostekta sidan nedåt. Om det inte gick helt bra, baka ihop den igen bäst det går bara.

7. Låt röstin steka i kanske tio minuter. Ha i lite mer smör vid behov.

7. Upprepa steg 5, 6 och 7 två gånger. Det här ska ge en rösti med fin smak och bra knaprig stekyta.

8. Skär upp röstin i tårtbitar.

Gräddsås

1. Stek löken i smör på medelvärme tills den är mjuk, genomskinlig och fått lite färg. Den får absolut inte brännas.

2. Pudra över mjölet och rör om. Låt steka i några minuter.

3. Häll över den varma fonden lite i taget medan du rör så att den blandar sig med redningen.

4. Häll i grädde, ansjovisspad och gelé och mal över lite svartpeppar. Ansjovisspadet står för både krydda och sälta här, och eftersom fonden kan vara olika salt är det viktigt att du först rör i en mindre mängd spad och sen smakar dig fram till hur mycket som behövs. Såsen får inte bli för salt.

5. Låt koka försiktigt på låg värme under omrörning tills en fin sås bildats. Späd eventuellt med lite vatten om den blir för tjock. Är den för lös kokar du ihop den.

6. Smaka av såsen. Tillsätt eventuellt lite mer gelé för sötma och syra. Om du endast vill ha mer syra, tillsätt någon droppe ättika. För mer sälta, tillsätt mer spad eller salt.

7. Sila av såsen för att få bort lökbitarna om du ids. Jag gjorde det inte.

8. Ät till en god kalvstek, gärna ren eller älg.