Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Anders bästa kalops

0
Delningar
MAT

Anders bästa kalops

kalops

Kalops alltså… vår alldeles egna Boeuf Bourguignon (en sån där maträtt som man alltid måste googla stavningen till). Nåja, den kanske inte är vår egna utan kommer från Storbritannien. Kajsa Warg döpte den till callops efter engelskans ‘colops’ som betyder skivor av kött. Jag fick så himla fin hjälp på Facebook.

skärmdump kalops

Prima information från väldigt duktiga människor. Sånt älskar jag. Jag fick dessutom det här bonustipset. In och läs för sjutton.

När det gäller kalops så brukar ju alltid någon skåning börja rya om ‘skånsk kalops’. Jag tror jag tänker förneka existensen av den rätten/det uttrycket. Jävla kulturell appropriering och tok. Vi har vår svenska kalops och det är inte Skånes förtjänst (egentligen är jag bara avis på Skåne eftersom man verkar hitta så förbaskat bra råvaror där hela tiden, men säg inget till någon om det).

Jag har tidigare skrivit på Taffel om ‘Kalopsens åtta hemligheter’, men jag plitade aldrig ner något recept då. Nu kommer recept. Som ni ser om ni läser båda bloggposterna så har jag gjort lite av ett omtag. Jag har t ex skippat satanspepparn vitpeppar, som mest bara hör hemma i komposten. I övrigt har jag också lagt till extremt finhackad svamp och ättika.

Man gör liksom lite som man vill med såna här rätter, det hör till, men var trygga – det smakar verkligen kalops. Lagerblad, svartpeppar och kryddpeppar är grunden och den känner ni igen. Resten är finlir. Vad vore egentligen livet utan finlir?

Kerstins lista innehåller inte kalops

I vår familj älskar vi i alla fall kalops. Eller egentligen är det jag och äldsta dottern Kerstin som älskar det. De andra är artiga och min fru tycker det är den bästa kalopsen hon ätit, det är ungefär dit hon sträcker sig. Yngsta dottern Magda ger min kalops ett medelbetyg. Men vad fan, det äts upp och för mig och Kerstin är det himmelriket.

För två år sedan skrev Kerstin en lista över sin bästa mat. Kalops är inte med. Däremot är ‘Groder’ med, det är jag lite mallig över (hon älskar friterade grodlår doppade i dragonsås). Idag försäkrade hon att kalops ligger överst.

kerstins lista

Ingredienser

6 portioner

Kalops

1 kg älgkött av koktyp (högrev, bog, rulle, fransyska), funkar också fint med nöt.
salt
3 msk skirat smör (ghee) eller vanligt smör
3 stora gula lökar, klyftade
1 näve svamp (trattisar, champinjoner, kantareller eller vad som helst), väldigt finhackade
2 msk smör
2 dl vatten
3 dl lageröl
3 lagerblad
0,5 msk hela svartpepparkorn, mortlade
0,5 msk hela kryddpepparkorn, mortlade
50 g smör
salt, socker och ättika för avsmakning.

Övrigt

kokt potatis
inlagda rödbetor
kokta morötter
bra rödtjut

Gör så här

  1. Putsa köttet ordentligt. Det blir så väldigt mycket bättre om du gör det här bra. Bort med allt tråkigt och få det så rent som möjligt. Visst kan det vara gott att koka med lite talg, men fan du har ju smöret som fettkälla ändå. Nej putsa.
  2. Salta köttet runtom och låt stå i 15 minuter. Det kallas dansk gourmetmörning och det har jag lärt mig av Lisa Förare Winbladh. Hon är klok som en bok.
  3. Stek köttet i vansinnigt het stekpanna med ghee/skirat smör. Det funkar också med smör om du inte har ghee. Du bränner lite proteiner och kolhydrater men det är ju faktiskt skitsamma. Du vill i alla fall steka ordentlig yta på köttet. Det påverkar smaken massor och ger dessutom en finare färg till den färdiga rätten.
  4. Ta fram en kastrull eller gryta och fräs den klyftade löken tillsammans med svampen i smör tills löken mjuknar. Ös sedan ner köttet du tidigare brynt samt vatten, öl, lagerblad, mortlad svartpeppar och mortlad kryddpeppar.
  5. Låt grytan puttra utan lock tills köttet är otroligt mört utan att köttbitarna liksom faller ihop. Det är egentligen meningslöst att försöka berätta hur lång tid det tar. Kanske en timma, kanske fyra. Sätt en klocka på 20 minuter och kolla till köttet. Du behöver ändå röra i det försiktigt och tillsätta vatten om det blir för torrt. På det här sättet behöver du inte reda grytan. Alla smaker koncentreras i ditt kok.
  6. När du tycker kötet är klart så tillsätt 50 g smör och rör ner tills det smält. Smaka sedan av med salt, socker och ättika. Det ska alltså vara ohyggligt lite socker och ättika men fy fan vad de gör mycket för helheten.
  7. Servera med kokt potatis, morötter, rödbetor och bra rött vin. Det funkar också med lite mörkare öl och en snaps.