Att ugnsrosta potatis verkar vara svårt för många. Nu kanske jag är lite hård mot er men jag ser alldeles för ofta klyftpotatis som ser lite blöt ut och helt saknar gyllenbrun yta och krisp. Ännu värre blir det när andra ingredienser ligger i ugnsformen och ångar.
Nyckeln är att torka av grönsakerna innan så de är så torra som möjligt från början. Använd varmluft om du har sådan ugn och framför allt måste du kruta på med värmen så du nästan blir nervös.
Potatisen passar finfint till en massa andra turkiska rätter i en turkisk buffé. Självklart kan du använda den lite som du vill för smakerna är inte på något sätt udda. Receptet är kraftigt inspirerat härifrån.
Ingredienser
6-8 portioner
1 kg potatis, skuren i tjocka skivor
2 röda lökar, skurna i tunna ringar
2 röda spetspaprikor, skivade
En stor näve svarta oliver (köp gärna på orientalisk butik)
1 msk spiskummin
1 msk sumak
3 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Gör så här
1. Torka av potatisen ordentligt med hushållspapper och blanda sedan ner den med övriga ingredienser i en ugnsform.
2. Ställ in i ugnen på 225°C och rör ofta med en stekspade under tiden grönsakerna rostas. De är färdiga när potatisen är mjuk och har en fin yta.