Search
Generic filters
Exact matches only

Förstamajsoppa

0
Delningar
PRAT

Förstamajsoppa

första maj

Första maj

För 15 år sedan vaknade jag förmodligen med skaplig huvudvärk i vår studentlägenhet i Flogsta/Uppsala. Valborg är inte längre vad det har varit och det är fan i mig lika bra. Jag ser tillbaka på Valbogsmässoaftnar i Engelska Parken med ett leende. Kul som fan var det. Men var sak har sin tid. Igår somnade jag vid elva, var inte minsta berusad. Vaknade därför i morse, visserligen frysande i ett kallt sovrum, men inte bakis alls.

Det verkar vara pissigt väder i hela landet idag. Rått, blött och kallt. I Hälsingland dröjer våren lite efter en riktig vargavinter. Helgen har ändå varit fantastisk med värmande sol och fullständigt vårgalen fågelsång, men just idag är det grått och kallt. En bra dag för att ge sig tillbaka till Uppsalas verklighet. Vi är snart ”hemma” i stugan igen, och då är det mer vår. Vår kan man inte få för mycket av.

För 15 år sedan hade jag inte bara varit dödligt bakfull, jag hade dessutom legat och vrålat i sängen efter en stor jävla pizza. Typ som en gökunge i ett trastbo, knuffat ut alla töntiga klenisar ur redet och krävt en egen pizza. Kanske t o m funderat på att bli inbakad i en stor calzone. Undrar förresten om björktrastar kan dresseras att komma med pizza…

Idag är det annorlunda. Jag vill ha soppa. Ska fanimej ha soppa. Det är inte mycket annan mat som passar så bra under en kulen förstamajdag.

Hoppas du får en fin första maj. Spela ett spel, ät soppa eller skit i familjen och sitt och stirra ner i mobilen istället.

Tips på soppor

Jag börjar med några tips från mina tidigare bloggplatser Bara Riktig Mat och Taffel. Sen kommer fyra kanonsoppor från oss här på Feeders.

Cioppino är nog kanske den bästa soppan jag vet. Den kräver viss handpåläggning men fy fasen vad bra den är. Kolla in receptet här.

När man säger Clam Chowder tänker nog de flesta på New England Clam Chowder (se receptet nedan bland Feederslänkarna) men det finns andra varianter också. Manhattan Clam Chowder är en rolig variant som drar iväg åt ett helt annat håll än vad New England-sorten gör. Receptet hittar du här.

Oxssvanssoppa kan mycket väl vara soppornas soppa. Har du inte testat att laga det så är det dags nu. Jag tror banne mig att det är en sån jag måste laga ikväll. Här finns receptet.

Om du mot förmodan har tomatillos hemma så kan du laga en syrlig och fin mexikansk hönssoppa. Har du inte tomatillos så kan du göra den på physalis istället. Det är en nära släkting till tomatillos. Kolla här efter receptet.

Här kommer sopporna från Feeders