Search
Generic filters
Exact matches only

Gremolata med fläderblom

0
Delningar
MAT

Gremolata med fläderblom

Fläder doftar sommar i Småland för mig, sommar i den lilla röda stugan i Blackstad. Jag och Sveinn och Elin som hängde och klängde i fläderbuskar och plockade så mycket blommor vi mäktade med, så att våra mammor skulle kunna göra riktigt mycket saft. Och det gjorde de. Stora krukor stod i kallkällaren. Lycklig barndom.

Så det är klart att jag använder fläder till lite allt möjligt nu den korta tiden på året då chansen finns. Saft så klart, i drinkar med gin, i efterrätter, i sallader, till burrata och så i gremolata.

Vanligen är gremolata rivet citronskal, vitlök och persilja. Ett smakrikt smul som strös över italienska rätter som osso bucco. Här gör jag en variant med rivet citronskal, vitlök, färsk chili och fläderblommor. Jag strör den som den är över grytor, grillat kött och fisk, rostad potatis, grillade grönsaker eller vad som nu behöver försomras. Eller så blandar jag den med olivolja och marinerar sånt som ska tillagas. Eller både och!

Ingredienser

3 stora klyftor färsk vitlök, riven
1 färsk inte allför stark chili, gärna gul, finhackad
1 citron, rivet skal av. Gärna eko och vältvättad när det är citrusfrukter man använder skalet av.
2-3 klasar fläder, blommor repade

Till marinad tillsätts 1/2-1 dl olivolja och salt efter smak. Gärna även en halv pressad citron. Om du vill ha lite sötma, tillsätt även en tsk honung eller fläderblomsaft.

Gör så här

Blanda ingredienserna och strö över färdig mat. Gör en marinad genom att tillsätta olivolja, pressad citron och eventuellt honung eller fläderblomsaft. Pensla marinaden på kött, kyckling, fisk eller grönsaker nån timme innan grillning.

Otestat kan jag tänka mig att den här gremolatan skulle passa till exempelvis italienskt lamm med kål, denna risotto fast med försommargrönt och tom burmesisk citroncurry. Eller till någon variant på ugnsstekt hel kyckling.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.