Vi fortsätter förbättra den Schweiziska maten på Feeders. Jag har tidigare gjort Svensk ostfondue och Mia har lagat Svensk rösti – nu är det dags för raclette. Sen finns det inga mer schweiziska maträtter att ta sig an. Förbannat tråkigt matland. Kassa i fotboll är de också.
Det är verkligen inte mycket att orda om den här maten. Kanske skulle jag ha använt svensk ost, men de flesta svenska klassiska hårdostarna smälter lite dåligt, de separerar i fett och proteiner/kolhydrater. Det går så klart att fixa med lite emulgeringsmedel som t ex natriumcitrat (testa förresten Perfekt smältande ost – ett gammalt recept jag tog fram och publicerade på Bara Riktig Mat). Nu kör jag i alla fall med raclette-ost.
Tillägg kl. 17.57 tredje juli.
Vi har postat alla schweiziskskändande poster innan match. Vi skulle aldrig drömma om det efter match.
Ingredienser
2 portioner
200 g racletteost
100 g ren- eller viltskav
smör för stekning
salt och svartpeppar
1 gurka
1 msk salt
en knippa dill, hackad
2 msk ättika (12%)
1 dl vatten
2 msk socker
Gör så här
- Skiva gurkan tunt. Det är lämpligt att göra med en osthyvel.
- Blanda gurkskivorna med saltet och lägg i en djuptallrik. Lägg en annan djuptallrik ovanpå och ställ på en tyngd. Låt stå i 30 minuter. Krama sedan ur vätskan ur gurkan.
- Blanda ättika, vatten och socker och rör tills sockret löst sig. Har ni förresten sett att det finns recept där man skriver ”…tills sockret smälter”. Fy fan vad jag avskyr det. SOCKRET SMÄLTER INTE FÖR HELVETE!
- Blanda den urkramade gurkan med dill och ättikslagen. Kan serveras direkt.
- Stek skaven i smör och smaka av med salt och svartpeppar.
Smält osten i en liten panna och servera med skav och pressgurka. Drick en klar sup till maten.