Search
Generic filters
Exact matches only

Snabbfrästa räkor med spenat- och potatisvåfflor

0
Delningar
MAT

Snabbfrästa räkor med spenat- och potatisvåfflor

potatisvåfflor

Jag tycker fanimej att det här är påskmat. För mig är liksom påskmaten som julmat fast så in i helvete mycket friare. Jag känner mig friare när jag lagar påskmat. Vid jul är jag någon typ av surkuk som sitter och muttrar att jag vill ha Jansson, sill och sup. Inte vid påsk. Nej då har det blivit vår åt surkuken och han är muntrare och tål mer utsvävningar, t ex potatisvåfflor.

Potatisvåfflor kan man ha som de är på påskbordet också, serverat med en sås på någon god chutney (varför inte mispelchutney?) och creme fraiche. Jag tyckte dock att det skulle vara gott med lite skaldjur till också.

Här man kan egentligen använda vanliga kokta och skalade räkor om man vill. Så länge man steker hett och snabbt så kommer de inte bli torra. Jag körde med råa kungsräkor (läs mer om kungsräkor här) eftersom jag älskar såna så mycket. En sak jag faktiskt funderat på är om man inte med framgång skulle kunna snabbsteka små bitar av rimmad gädda istället för räkor. Det vore i alla fall himla kul att testa.

Ingredienser

4 portioner

Spenat- och potatisvåfflor

500 g kokt potatis, pressad
1 påse babyspenat, grovt hackat (ännu godare med riktig spenat som har förvällts snabbt innan)
1 dl mjölk
2 ägg
2 schalottenlökar, tunt skivade
50 g smulad fetaost eller vitost
1 dl vetemjöl (eller glutenfritt alternativ)
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
lite svartpeppar

Snabbfrästa räkor

2-300 g råa stora räkor (funkar med skalade vanliga kokta också)
1 tsk finmortlade fänkålsfrön (eller ännu hellre fänkålspollen)
1 tsk rivet citronskal
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 msk soja
3 msk neutral olja för stekning

Sås

0,5 dl mango chutney (eller ännu hellre mispelchutney)
1 dl cremem fraiche

Gör så här

Spenat- och potatisvåfflor

  1. Blanda ihop alla ingredienserna. Det ska bli en smet som mest liknar potatismos.
  2. Hetta upp ett våffeljärn och smöra ytorna (det ska du göra mellan varje våffla).
  3. Lägg ut en klutt mitt i järnet, pressa ihop och grädda tills ytan är fin.

Snabbfrästa räkor

  1. Blanda räkorna med övriga ingredienser (utom oljan som ska vara till stekning) i en bunke. Låt stå i kylen i en timma.
  2. Alldeles innan servering: hetta upp en stekpanna ordentligt. Slå i olja och fräs sedan räkorna så det ryker. De ska stekas kort men riktigt hårt för att hinna få yta innan hela räkan blir gummiartad.

Sås

  1. Blanda chutney och creme fraiche.
  2. Ställ in i kylen till det är dags för servering.