Search
Generic filters
Exact matches only

Vit chiligryta på kyckling eller tupp

0
Delningar
MAT

Vit chiligryta på kyckling eller tupp

vit chiligryta

Jag kom över ett par tuppar. De sprang omkring på marken när jag fick dem så det krävdes lite arbete innan de kunde börja tillagas. Å andra sidan är det nyttigt och karaktärsdanande att lära sig själv och barnen varifrån köttet kommer. De var utmärkta att laga vit chiligryta på.

Kommer du inte över en tupp så kan du ersätta den med ett par höns. Det är så klart vettigt att käka upp uttjänta värphöns istället för att bränna dem. Det funkar också med kyckling men dra ner ordentligt på koktiden då. Köper du en grillad hel kyckling och använder köpt buljong så kan du kasta ihop den här chiligrytan på en halvtimma, men det är så klart inte rätt.

Grytan kallas för vit chiligryta för att den inte är röd, antar jag. Den är inte speciellt vit heller men det är det vanliga namnet för den här typen av chiligrytor i USA. Den har en mycket trevlig syrlighet som väl lyfter upp det mustiga tupp- eller hönsköttet.

Mer chili

Chili passar verkligen den här mörka årstiden. Vi behöver lite hetta i kroppen. Här har ni några fler heta recept att rota bland.

Receptet är tidigare publicerat på Taffel.

Ingredienser

4 portioner

Tupp- och buljongkok

1 tupp på ca 3 kg, eller motsvarande mängd höns
1 morot, grovt skuren
1 gul lök, klyftad
3 lagerblad
1,5 liter vatten
2 msk salt

Chiligryta

2 msk majs- eller rapsolja
1 gul lök, hackad
2 färska jalapenos, hackade
1 grön paprika, tärnad
4 vitlökklyftor, hackade
1 tsk hel spiskummin
1 tsk hela korianderfrön
1 msk anchochilipulver
1 liter tuppbuljong
kött från en tupp
2 burkar stora vita bönor
2 lime, pressade
1 kruka färsk koriander, grovt hackat
2 dl creme fraiche till servering
1 påse majschips till servering

Gör så här

Tupp- och buljongkok

  1. Lägg tuppen i en stor gryta och fyll på med vatten. Koka upp och skumma ordentligt under ungefär 20 minuter. Skummet smakar blä och måste bort.
  2. Lägg i övriga ingredienser till tupp- och buljongkoket och låt puttra i ytterligare en timma.
  3. Ta sedan upp tuppen, låt svalna i 20-30 minuter och plocka sedan bort och ta vara på köttet. Lägg tillbaka benen i grytan och koka i ytterligare 40 minuter. Sila sedan av buljongen och ställ undan.

Chiligryta

  1. Hetta upp olja i en gryta och fräs gul lök, jalapeno, paprika och vitlök tills det är mjukt. Jag gillar att fräsa på lite hårdare så att vi även får lite färg på grejerna.
  2. Rosta spiskummin och korianderfrön försiktigt och mortla sedan till ett fint pulver. Har du inte hela kryddor så ge fan i att rosta, risken att du bränner kryddorna är för stor. Blanda ner de mortlade kryddorna samt chilipulver i lökfräset och fräs ytterligare fem minuter.
  3. Häll på buljongen och lägg ner tuppköttet. Låt det nu puttra under lock tills köttet är mört och fint. För mig krävdes det två timmar puttring, det var griniga tuppar jag kommit över. Å andra sidan är det ju exakt det här vi är ute efter, långkokt kött med kraftiga fibrer, inte någon kyckling som inte har använt musklerna alls under sitt korta liv.
  4. Tillsätt avrunna bönor och koka i ytterligare 20 minuter. Det är meningen att en del bönor ska gå sönder lite och liksom reda grytan. Jag rör mycket i grytan under den här tiden.
  5. Avsluta med att blanda ner limesaft och koriander och smaka av med salt och svartpeppar. Servera med en klick creme fraiche och majschips vid sidan.