Search
Generic filters
Exact matches only

Aubergineröra med gurka och tahinisås

0
Delningar
MAT

Aubergineröra med gurka och tahinisås

aubergineröra

Vi käkade lite meze förra helgen och den här aubergineröra var nog den mest populära av rätterna. Inspirationen kommer från ett recept av Yotam Ottolenghi men jag har gjort lite modifikationer.

Aubergine är faktiskt min favoritgrönsak och jag tror nog att jag tycker den gör sig bäst som aubergineröra eller i grytor. Det viktiga är att den tillagas ordentligt länge och helst saltas ur innan. Kolla på nästan vilket svenskt recept som helst på moussaka och du kommer se att tiden för tillagning inte är tillräcklig. Då står man där med en rätt som smakar rått och sälg och som ingen vill ha. Värdelöst!

Ingredienser

4 portioner eller på en buffé/meze

Aubergineröra

4-5 stora auberginer

2 msk olivolja
2 stora vitlöksklyftor, krossade och finhackade
en halv gurka (eller två persiska gurkor)
2 tsk granatäppelsirap
2 tsk urfapeppar (finns i orientaliska butiker men kan ersättas med chilipulver)
en näve myntablad, hackade
salt och svartpeppar

Tahinisås

0,5 dl tahini
1 msk citronsaft
1 tsk granatäppelsirap
vatten efter behov
salt och svartpeppar

Gör så här

Aubergineröra

  1. Sätt ugnen på 250°C, gärna varmluft. Picka lite hål i auberginerna och lägg dem i en ugnsform med olivoljan och tjonga in formen i ugnen. Nu ska auberginerna köras tills de blir brända på ytan, vänd dem efter behov. Tar mellan 30-45 minuter.
  2. Skala bort det svarta skalet från auberginerna och låt innanmätet svalna. När det har svalnat så pressar du ut så mycket vatten du kan med händerna och hackar det grovt.
  3. Tärna gurkan och blanda ner den och övriga ingredienser i aubergineröra. Avsluta med att smaka av med salt och svartpeppar.

Tahinisås

  1. Blanda alla ingredienser och låt stå ett tag.
  2. Såsen har nu stelnat ordentligt mycket så du behöver röra ner vatten i den för att den ska bli tunnare. Gör det lite i omgångar för den kommer fortsätta stelna successivt.
  3. När du är nöjd med såsens konsistens så smakar du av med salt och svarrtpeppar.