Search
Generic filters
Exact matches only

Char Sui på vildsvin

0
Delningar
MAT

Char Sui på vildsvin

Char Sui

Jaha… Char Sui säger mig ingenting, tänker du. Då är det faktiskt dags att du lär dig för det är nämligen helt fantastiskt gott. Det är en kantonesisk kötträtt som lagas på fläsk men jag använder den vilda varianten av arten. På allvar är det här bland det bästa du kan göra med en vildsvinskotlett!

Char Sui

Char Sui är en kantonesisk rätt och som de flesta rätter från den regionen så är det inte någon chilistark mat. Här är det istället starka smaker av annat. Shaoxingvin används frekvent och dricks dessutom ofta till maten som jag förstått det (jag får redigera här om jag har fel). Det ska sägas att ytan på köttet brukar vara rödare och det beror på att man faktiskt ofta använder räd hushållsfärg i marinaden. Man får en liten rödton av vätskan från den fermenterade tofun (färgen uppstår i fermenteringsprocessen) men den är inte lika kraftig. Jag skippade hushållsfärgen.

I korta drag är det här helstekt eller grillat fläskkött som marinerats i minst ett dygn innan i en kraftig marinad. Alla ingredienser går att få tag i och har man ingen kinesisk butik, t ex om man bor i en inavelsavkrok som Edsbyn, så går det att beställa på nätet.Den knepigaste ingrediensen är nog den fermenterade tofun och det är nog den enskilt viktigaste ingrediensen. Som tur är så kan du beställa den härifrån.

Shaoxingvin kan du beställa på systemet, t o m till Edsbyn, och resten är inga konstigheter. Men strunta för allt i världen i genvägar nu. Det här är för bra för att slarva med.

Du kan servera köttet till ris och gärna med några fler kinesiska rätter. Vi har en hel del kinesiskt och det är vi lite malliga över ☺️.

Jag gjorde förresten en fantastisk macka av köttet och det receptet hittar du här.

Mer vildsvinsrecept

En annan sak vi har rätt mycket av är recept på vildsvin. Generellt så tycker jag att man kan ersätta exakt allt tamfläskkött med vildsvin men i någon mån tycker jag djuret kommer mest till sin rätt i kryddigare mat. Här hittar du vårt vildsvinsarkiv. I ett inlägg få du t o m se en film på när jag skjuter en gris.

Ingredienser

Kött

500 g vildsvinskotlett (funkar också med tamgris)

Marinad

1 bit fermenterad tofu (typ 2 msk)
2 msk lag från fermenterad tofu
2 msk shaoxingvin
2 msk ljus kinesisk soja (funkar med japansk)
1 msk mörk kinesisk soja
2 msk ostronsås
1 msk five spices (VIKTIGT!)
2 vitlöksklyftor, pressade

Glaze

3 msk flytande honung
2 msk lag från fermenterad tofu

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden ordentligt lägg sedan ner köttet i den. Marinera i en plastpåse eller en tajt form så att köttet är helt dränkt i marinaden. Marinera minst ett dygn, två dygn skadar inte heller.
  2. Sätt ugnen på 175°C varmluft (eller 200°C i vanlig ugn).
  3. Lägg köttet på ett rack över en form. Man är smart om man klär formen i folie under annars blir det stökigt att diska.
  4. Ugnsstek köttet i 15 minuter och blanda under tiden ihop glaze.
  5. Pensla köttet med glaze, ugnsstek i fem minuter och upprepa sedan det tre gånger. Då bör köttet vara perfekt. Kolla gärna med en termometer också, 70°C i mitten är ett bra riktmärke.
  6. Låt köttet vila minst 15 minuter innan du skär upp det.