Search
Generic filters
Exact matches only

Burrata med hjortron och smak av norrländsk myr

0
Delningar
MAT

Burrata med hjortron och smak av norrländsk myr

En enkel bild av en trevlig presenterad burrata som förrätt

Ljummen gräddig burrata med hjortron, grön chili och myrsmakade japansk persilja. Gör detta med burrata istället för alla dessa pastarätter som inte alls behöver en stor jäkla ostklump mitt på! Alltså, jag kan ju förstå känslan av överdådig lyx med en pasta med extra allt och ostgräddfestival. Plus att det blir snyggt på instabilder… Men ärligt talat tycker jag det ofta blir lite mycket och nästan stabbigt snarare än mer smak, och att inte heller burratan riktigt kommer till sin rätt. Jag föredrar tomater eller andra grönsaker, eller frukt och bär till min burrata snarare än redan ostig pasta. Att framhäva den med nånting som bryter av och kompletterar det ostigt gräddiga.

Ni vet hur ljuvligt en myr doftar när man stövlar runt där med sina bärfyllda hinkar och svär över myggen? Så smakar mitsuba, de japanska persiljebladen. Klart det blir perfekt till hjortron. Den strimlade persiljan tillsammans med chilin bryter dessutom av det jolmiga som annars kan vara risken med bären, och gör att det känns som smårätt snarare än efterrätt. Mitsuba är en lättodlad växt och fröer finns att få tag på genom flera svenska fröfirmor.

Blad av japansk persilja i min rabatt

Mitsuba, japansk persilja, är en trevlig lättodlad växt

En viktig sak. Burratan blir mycket godare om den ljummas upp innan den ska ätas. Osten får inte bli för varm så den smälter, men ska inte heller vara likstel direkt från kylskåpet. Men you do you! Den som föredrar iskall burrata ska självklart äta den så.

Det går att göra mycket kul med såna där ostklumpar. Och som alltid med enkla rätter där en eller några få ingredienser är stjärnan så blir det som bäst om man väljer en burrata av riktigt god kvalitet. Vi har ett par recept på burrata sen tidigare, rökt burrata och ett med jordgubbar, citron och fläder.

Ingredienser

1 burrata
1/2 dl hjortron
Socker efter smak
1 tsk strimlad mitsuba, japansk persilja
1 tsk finhackad grön chili t ex jalapeno
Olivolja
Salt efter smak

Egentligen allt är efter smak, och persiljan måste ju inte vara japansk.

Gör så här

  1. Lägg burratan, hela den oöppnade förpackningen, i en skål med varmt vatten, sisådär febertempererat. Låt stå i kanske tjugo minuter. Målet är att burratan ska bli nånstans mellan rumstempererad och fingerljum. Själv föredrar jag den lite åt det varmare hållet men absolut inte så att den börjar smälta.
  2. Låt burratan rinna av ordentligt och lägg den på ett djupt serveringsfat eller i en skål som helst inte heller ska vara iskall. Strö över lite salt. (Men gör det för allt i världen inte på det där fåniga höghöjdssättet som alla snyggmatinfluencers på instagram gör i sina videos, medan de ler med spelad förundran)
  3. Lassa upp en rejäl klutt hjortron, utrörda med socker om du vill, halvt över osten. Strö sen över strimlad japansk persilja och finhackad grön chili efter smak. Ja, jag skriver efter smak. Jag vet inte hur het din chili och är hur du föredrar smaken, så exakta mängder lämnar jag över till experten på just din smak – dig. 🙂 Detsamma gäller för övrig olivoljan, häll på en skvätt av valfri storlek över hela härligheten precis innan servering.
  4. Vid serveringen – inte innan! – öppnas burratan genom att riva upp den i toppen så att den gräddiga insidan syns ordentligt men fortfarande är insida och osten inte tappar formen alldeles på en gång. Hugg sen in bums, gärna med en bit gott bröd till.