Search
Generic filters
Exact matches only

Macka med morcilla, äggröra och äpple

0
Delningar
MAT

Macka med morcilla, äggröra och äpple

morcillamacka

Det här är nån sorts mättande helgfrukost av den sort man kan sno ihop närhelst det passar. Som till omstart av en måndag som inte riktigt vill sig. Eller som lyxig start eller för den delen avrundning på en ledig dag. Jag skissar upp receptet, det blir bara dumt att mäta upp för noggrant här och poängen är idén snarare än en perfekt äggröra. Idén till den här mackan med morcilla tog avstamp i tre saker:

  • En bit riktigt fin morcilla som jag bara inte kunde motstå att köpa.
  • Hur tusan serverar man morcilla?
  • Jag är hungrig, hur åtgärdar jag snabbt?
morcilla

Skitdåligt foto av en jättegod morcilla

Mårrthija läspar man tydligen fram om man vill poängtera sin världsvana. Det är alltså en smakrik spansk blodkorv, men den är inte så där blodpuddinglik utan mer betoning på jättegod korv. Den är välkryddad med främst paprika så när man steker den hett hett och snabbt så läcker en del fantastiskt gott och kryddigt orange fett ut i pannan. Det fettet ska man ta vara på! Här fick det förgylla en krämig äggröra. Annars är morcilla väldigt god i grytor, särskilt långkok på stora vita bönor.

morcillamacka

Det ser ju ut som bökig snyggmat, men är faktiskt bara rostbröd med äggröra, korv, potatis och äpple

Men om man inte har just morcilla då? Ja, vad ska jag svara på det? Här är morcillan faktiskt huvudsaken. Å andra sidan är det plättlätt att välja en annan huvudsak på samma tema, med ett annat gott resultat. Får jag föreslå nån välkryddad spansk korv eller kanske stekt smul av isterband? Bacon skulle så klart också vara gott och även där får man riktigt fint fett att använda i äggröran.

Ingredienser

2 portioner

100 g morcilla (se ovan)
2 skivor gott bröd
1 potatis
1 äpple
2 ägg
1 msk grädde eller vatten
Salt efter smak
2 msk syltlök
Gröna blad, gärna med lite beska
Om det finns lite färsk mejram eller oregano

Justera mängd och proportioner efter tillgång och smak. Jag använde ungefär lika mycket korv, potatis och äpple.

Gör så här

  1. Använd gärna två stekpannor parallellt. I den ena, stek kanske 3 mm tjocka skivor av potatis till önskat krisp. Salta lätt och lägg över potatisen på ett varmt fat. Stek några tunna äppelskivor bara nån minut på vardera sidan.
  2. I den andra pannan, stek först halvcm-tjocka skivor av morcilla utan olja i het panna ett par minuter så de får lätt frasig stekyta och läcker gott orange fett. Men överstek inte så att allt fett läcker ut och korven blir som torrstekt bacon! Korven ska fortfarande vara saftig på insidan. Ta upp korven.
  3. I det orange fettet, häll i en blandning av två ägg, en matsked vatten eller grädde och lite salt. Stek under ständig omrörning (jag använder visp) på låg värme tills den gyllene äggröran är krämig. Här kommer många steka till ett fast jäkla kesosmul som vattnar sig och det får de väl göra, men så gillar inte jag min äggröra. Jag gillar den som en trög kräm och gärna lite lösare än de flesta verkar göra.
  4. Rosta mackorna. Skeda upp äggröran. Lägg på riktligt med skivor av potatis, korv och äpple varvat. Lite nymald svartpeppar, några gröna blad. Jag tycker beska blad blir goda för de skär igenom det lena feta, men det där gör man som man vill med. Och så allra sist, strössla över några syltlökar. Kanske färsk oregano eller mejram också? Servera mackan direkt, som frukost, lunch, kvällsmat eller okynnesät.

Sugen på mer?