Search
Generic filters
Exact matches only

Min bästa glögg

0
Delningar
MAT

Min bästa glögg

glögg

Det är hög tid att fixa årets glögg! Det finns en massa recept på glögg därute, allt ifrån den där dunderglöggen som jag har för mig postades på GP första gången, till en massa andra. De baseras på äpplen, potatis och allt möjligt och jag tycker på allvar att de flesta hemgjorda glöggsorterna är väldigt goda.

Min glögg är egentligen inte min alls. Receptet kommer från min frus kompis Ylva och jag vet inte om hon hittat på det själv eller fått det av någon annan. Det får vara som det är med det, gott är det i alla fall.

Glögg med framförhållning

Det är inte den hr satsen som kommer drickas i jul utan förra årets. Den vinner nämligen enormt mycket på mörk flasklagring ett år. Den kan såklart självklart drickas i år också men jag kan verkligen rekommendera att du sparar ett par flaskor och avnjuter nästa år.

Blir den ännu bättre av att lagras två år? Njae, jag vet faktiskt inte. Egentligen skulle jag vilja parallellprova innan jag säger något definitivt, men min magkänsla säger nej.

Full på annat än glögg

Medan du väntar på glöggen så rekommenderar jag att du kollar in Mias drinkar. Du hittar dem via den här länken. Testa Glöggoni – Mias geniala förbättring av den uttjatade Negronin.

Ingredienser

6 liter svagdricka
2 kg socker
2 paket jäst
0,5 kg russin
2 påsar hel kardemummakärnor
2 påsar hel nejlika

Gör så här

  1. Kasta ner alla ingredienserna i ett lämpligt och väl rengjort jäskärl. Det kan faktiskt vara vettigt att köpa sig en något sånt. Har man ingen lust med det så funkar det faktiskt med en plasthink som du täckt med plastfolie och stuckit några hål i.
  2. Rör om eller skaka ordentligt och ställ skapligt varmt. Inte i fönstret som på min bild. Den första veckan kan du se till att röra om en gång om dagen men sen kan du bara låta bli det.
  3. Låt stå i sex veckor och tappa sedan upp på flaskor. Var lite försiktig under upptappningen så du inte får med bottensats.
  4. Bottensatsen är utmärkt på en vildsvinsåtel om du har en. Ge annars bort det i en burk till någon som jagar på åtel, hen kommer älska dig.