Search
Generic filters
Exact matches only

Stekta riskakor okonomiyaki style

0
Delningar
MAT

Stekta riskakor okonomiyaki style

stekta riskakor

Tteok alltså, tuggig koreansk rispasta som används till tteokbokki. Eller riskakor, rice sticks, rispinnar… Vad fasen. Senast i helgen åt vi här hemma och nu idag igen. Fast på ett helt annat vis så klart. Idag blev det inte kokt i sås utan stekta riskakor med japansk smaksättning som okonomiyaki, sån där pizzaliknanade kålpannkaka som är i var foodies mun just nu.

Det här är ett tillagnings- och serveringstips mer än ett fullfjädrat recept, riktat till dig som sett sån där koreansk rispasta i affären och nu undrar vad fasen du ska göra av den. Det här receptet är enkelt, riktig snabbmat som går att sno ihop på en kvart, och ändå fantastiskt gott. För mig smakar det gatumat i Japan, som okonomiyaki eller takoyaki. Stekt och härligt kladdigt smakrikt!

tteokbokki i påse

Rispasta i form av pinnar = rispinnar. Och en nyfiken katt

Det enda som krävs för att få ihop snabba enkla goda är – japp, en del specialingredienser. Men på allvar inte så blodigt som det först kan verka när man ser en massa ord man inte känner igen. Ett fåtal är nödvändiga, som själva riskakorna. Resten är goda förslag. Och det mesta går att ersätta. Låt dig inte nedslås utan att först ha läst mina kommentarer!

Tjoho, det mesta är lätt att ersätta!

Bläckfiskbollar: Jag valde bläckfiskbollar eftersom det påminner mig om min favvo bland japansk gatumat, takoyaki. Ta nåt annat du gillar bara om du inte har, räkor kanske, fast tofu, bacon, böckling (som inte steks)…

Majonnäs: Det japanska märket Kewpie smakar mest autentiskt japanskt, om man nu tycker det är viktigt. Hellman’s funkar också fint eftersom den är god och kommer i praktisk klämflaska så man kan lägga satsen snyggt över rispinnarna.

Okonomiyakisås: Också mest autentiskt om man vill ha okonomiyakikänsla, men det finns ett antal andra japanska såser som också blir goda som ersättning t ex takoyakisås, yakisobasås, tonkatsusås, bulldog sauce. Annars funkar ostronsås jättebra, och den finns ofta i de vanliga livsmedelskedjorna. Worchestershiresås likaså, även fast den är för rinnig. Barbecuesås av nån sort funkar också, kanske förstärkt med lite worchestershiresås.

Inlagd ingefära: Helst den sort som heter beni shoga, röd och strimlad ingefära. Annars sån där vanlig som brukar serveras till sushi och som finns i många helt vanliga svenska livsmedelsbutiker. Senast gjorde jag själv en snabbinläggning på en matsked strimlad färsk ingefära med risvinäger och socker.

pinnar med riskaka

Gott, oavsett vilka av smaksättarna man väljer

Bonitoflingor / katsuobushi: Det här är ren umamilycka! Bladguldstunna flagor av rökt och torkad bonito, en fisk. (Här finns mer att läsa om bonitoflingor för den som är nyfiken.) Brukar också gå att hitta i vanliga livsmedelsbutiker, annars asiatiska specialbutiker. En väldigt användbar smaksättare som håller hur länge som helst. Tänk på den som en krydda. Det är absolut inte samma sak men lite flagad böckling ger ett liknande smaktillskott och kan samtidigt ersätta bläckfiskbollarna. Kanske även böcklingpastej? Jag har inte testat än men inser nu att jag måste göra det! Kan vara en hemskt bra tub att ha hemma när jag är sugen på japansk snabbmat.

Aonori: En sorts tångflagor som är goda och användbara som tusan, hållbara och dryga dessutom. Använd strimlade eller smulade noriark (såna där svarta blad till sushi) som ersättning. Eller bara skippa.

Furikake: Det här kan ersätta både bonito och aonori. Det är en sorts smaksättningsströssel och brukar finnas i japanska butiker. Vet att det även finns i nåt överprissatt ”hälso”-märke på de större kedjorna men har inte testat om det är nåt att ha. Jag gissar att det är omotiverat dyrt men funkar jättebra här.

Ingredienser

2 portioner

500 g färsk tteokbokki
200 g bläckfiskbollar
2 msk neutral matolja
Majonnäs
Okonomiyakisås
Inlagd ingefära
3 salladslökar

Förslag till ytterligare smaksättning

Rostad lök
Rostade sesamfrön
Bonito / katsuobushi
Aonori
Furikake

Se kommentarer och ersättningar till smaksättningarna i inledningen

Gör så här

Hetta upp olja i en stekpanna som klarar hög temperatur. I med rispastan och eventuella bläckfiskbollar. Stek under omrörning tills de blivit fläckvis gyllene och har en del mindre brännmärken. Fem tio minuter kanske, beror på pannans hetta.

Stekta. De ser lite bleka ut på fotot jämfört med i verkligheten, klantigt av mig

Häll över på serveringsfat eller smaksätt direkt i pannan. Häll först på önskad mängd okonomiyakisås eller liknande och spruta sen på ungefär lika mycket majonnäs.

stekta riskakor med sås

Såsen på

Strö över hackad salladslök, nån sorts inlagd ingefära, och vad som i övrigt önskas och finns av de andra förslagen till smaksättare. Servera bums!

riskakor med smaksättning

Smaksättningen strösslas på efter eget tycke

Sugen på mer?