Search
Generic filters
Exact matches only

Tteokbokki, koreansk rispasta med chili och ost

0
Delningar
MAT

Tteokbokki, koreansk rispasta med chili och ost

tteokbokki

Gangnam style, K-pop och Squid Game, du hade inte haft en aning om tteokbokki utan dem. Oavsett om du bryr dig eller inte så är det vad som banat väg för koreansk mat här i väst. Och tack och lov för det, med tanke på hur himla gott det är!

Tteokbokki alltså. Hopplös stavning, men stavar du fel är det bara att med världsvan min hävda att du använder en av en hel drös alternativa stavningar som finns på sån här beroendeframkallande tuggig koreansk rispasta. Oftast serveras den som gatumat i lavahet sås som här, inte sällan med fisk- eller bläckfiskbollar eller nåt annat tillsatt protein. Jag har gärna i lite ost också. En annan variant är att servera riskakorna, eller tteok som de heter, stekta på japanskt vis.

To cheese or not to cheese

Det går så klart fint att laga den här rätten helt utan ost. Det är så den brukar ätas. Men jag gillar verkligen hur osten mildrar hettan en smula och bidrar med mjuk fyllighet. Men you do you.

tteokbokki i påse

Spindel är nyfiken på vad som är på gång. Kanske en stor påse med kattgodis?

Och ifall du vill ha ost, testa gärna sån där amerikansk typ av fulost i gjutna fyrkantiga skivor. Hamburgerost brukar det väl kallas. Det borde inte vara så gott som det är, men eftersom det är processad smältost så blir konsistensen perfekt silkig. Fast riven alldeles vanlig fincheddar blir ju också bra så klart. Ta vad i ostväg du nu råkar ha hemma.

Några kommentarer om ingredienserna

Och hettan förresten, den kan man justera med mer eller mindre gochujang och gochugaru. Gochujang är en väldigt god koreansk chilisås, eller chili paste brukar det väl kallas. Gochugaru är koreanskt hett chilipulver, inte tokhett men inte heller snällt. Om du är tveksam till alltför het mat skulle jag i första hand rekommendera att skippa chilipulvret helt, och sen även dra ner på chilisåsen. Jag håller mig gärna i underkant på chilin bara för att jag föredrar när även mina ungar kan äta av maten. Men osten mildrar också i den här rätten.

slev med tteokbokki

Ostig chilihet tteokbokki

Dashi som jag använder är japansk buljong. Den är det närmsta jag kommit koreansk buljong utan specialprodukter. Oftast använder jag köpt pulver (kolla sushihyllan i en vanlig livsmedelsbutik) men när jag ids gör jag egen på torkad fisk och tång. För att göra dashi, kolla måtten på det pulver du fått tag på. Det är bättre än att jag försöker gissa proportioner osett.

Asiatiska bläckfiskbollar eller fiskbollar är gott att ha i, även stekt fast tofu (t ex Yi Pin). Eller varför inte svamp, kyckling, kokt ägg etc osv? Grönsaker som pak choy, gul lök, stjälkselleri, broccoli… Det går att ha i en massa annat också så klart, bara att improvisera.

tteokbokki

Hett, tuggigt, ostigt!

Mer koreanskt med ost

Ingredienser

2 portioner

500 g färsk tteokbokki
7 dl dashi, svag kycklingbuljong eller vatten
1-3 msk gochujang (chilipasta)
0-2 tsk gochugaru (chilipulver)
1 msk soja, jag använde japansk
1 msk socker
200 g bläckfiskbollar, stekt tofu eller liknande
3 salladslökar
4 skivor hamburgerost eller 1/2 dl riven vanlig ost
Några droppar sesamolja

Se inledningen för kommentarer och alternativ till ingredienserna

Gör så här

Skölj färsk tteokbokki i vatten och separera bitarna ifall de verkar ha kladdat ihop. Om du använder fryst rispasta, tina den i kallt vatten innan.

tteokbokki

Skölj gärna innan användning

Hetta upp dashi (hemgjord eller från pulver) i en inte alltför grund stekpanna. Blanda i gochujang, eventuell gochugaru, soja och socker. Tillsätt gärna lite mindre av chilisorterna och justera sen mot slutet. Alltså jag menar det, börja i underkant! Först 1 msk chilipasta, sen smaka av och ha i lite till om du vill. Först därefter chilipulver med samma försiktighet. Man kan ha i mer om det blir för svagt, men det omvända funkar inte.

tteokbokki i panna

Låt rispastan sjuda i såsen

Tillsätt rispastan till den kokande såsen. Rör om medan det sjuder i runt tio minuter. Tillsätt valfritt protein och grönsaker, eller inget alls om du föredrar det. Låt koka fem minuter till. Såsen ska tjockna lite och rispastan ska vara genomvarm och mjuk. Justera koktiden efter hur det verkar behövas (provsmaka!). Tillsätt mer vatten efter behov. Rätten ska vara härligt såsig så varken för tunn eller för inkokt sås blir bra.

Smaka av med med chili, soja och socker efter smak.

ttepokbokki med ost

I med god ost!

När rätten är klar, vänd i osten och två tredjedelar av salladslöken, och ta sen pannan av plattan. Låt osten smälta ihop några minuter och rör sen om igen så att osten blandas med såsen. Strö över resten av den hackade salladslöken, droppa över lite sesamolja och servera.

tteokbokki

Färdigt!

Mer koreanskt