Search
Generic filters
Exact matches only

Köttbullar som Al Capone

11
Delningar
MAT

Köttbullar som Al Capone

Köttbullar som Al Capone

Maffiamat är väl alldeles fantastiskt? Ni som sett Sopranos har garanterat också noterat vad mycket läcker mat de käkar. Den är inte renodlat italiensk utan snarare amerikansk-italiensk. Ni vet väl hur det blir när man kastar åt amerikaner en matkultur och väntar ett tag? De tittar på den, hummar lite och sen så gör de maten mer vulgär. Jag älskar vulgär mat!

De amerikansk-italienska maffiamaträtterna är alldeles fantastiska och det här är inget undantag. Visst, det tar lång tid att göra den här maten på bästa sätt men det är definitivt värt det. Bjud in en massa folk och/eller passa på att bunkra matlådor till nästa vecka.

Mer amerikansk-italiensk mat på Feeders

Just den här kategorin av mat hör till mina favoriter och jag har några fler såna recept på bloggen. Jag kan varmt rekommendera Meatball subs.

Ingredienser

8 portioner

Tomatsåsen

1 vitlök (japp, en hel vitlök)
2 schalottenlökar
0,5 dl olivolja
1 tsk chili flakes
10 sardellfiléer
0,5 dl tomatpuré
4 burkar hela tomater av absolut bästa sort
2 lagerblad
2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 msk socker
2 dl finhackad basilika, färsk eller fryst

Köttbullarna

1 dl ströbröd
0,5 kg älg- eller nötfärs
0,5 kg fläskfärs (jag malde karré)
3 ägg
4 vitlöksklyftor, pressade
2 dl riven parmesan
2 dl hackad bladpersilja
0,5 tsk nymald svartpeppar
1 tsk  nymortlade fänkålsfrön (skippa inte, det blir så himla gott!)
1 tsk salt
0,5 tsk chili flakes
0,5 dl olivolja (till stekning)

Övrigt

500 g spagetti
2 dl nyriven parmesan
1 dl hackad bladpersilja
nymald svartpeppar

Gör så här

 1. Vi börjar med tomatsåsen för den tar runt tre timmar att koka. Ja, den gör det och det finns inget sätt du kan göra det snabbare på. Det är inte för att reducera ihop den så att den blir tjockare och det är inte för att saker ska kokas mjuka. Det är för att vissa kemiska reaktioner sker sakta och tomatkemin ofta vinner på långsam värmebehandling. Så slarva inte med det.
 2. Skala vitlöksklyftorna från vitlöken och skär dem på längden i fyra bitar. Finhacka schalottenlökarna. Stek sedan vitlöken och löken i oljan i en gryta på låg temperatur tills vitlöken blivit lite brynt, inte bränd. Under tiden kan du hälla upp tomatkonserverna i en bunke och ha sönder de hela tomaterna med händerna.
 3. Lägg i chiliflingor, sardellfiléer och tomatpuré i stekpannan och fräs i ytterligare fem minuter. På så sätt får man bort en hel del beska från tomatpurén.
 4. Häll sedan ner tomaterna och brassa även ner lagerblad, salt, svartpeppar, oregano och socker.
 5. Låt puttra under lock i tre timmar. Rör ibland från botten.
 6. Nu kan vi rulla köttbullar. Blanda ihop alla ingredienserna med händerna. Det ska blandas ordentligt men inte överarbetas (otroligt otydlig instruktion, det får ni leva med). Ställ in en halvtimma i kylen så smeten får sätta sig lite.
 7. Rulla nu stora köttbullar. Lite mindre än en gammal bandyboll och lite större än en golfboll blir bra. Det blev 15 stycken för mig.
 8. Hetta upp oljan i en bra stekpanna och stek köttbullarna på nästan högsta värmen. Fem i taget och vänd dem ofta. Räkna inte med att få dem riktigt runda och fina, de är lite för stora för att det ska gå lätt. Stek dem tills de har fin yta.
 9. Lägg ner basilikan i tomatsåsen och ta ut 2 dl tomatsås ur grytan och spara till senare. Lägg försiktigt ner köttbullarna i tomatsåsen som är kvar i grytan och låt dem puttra där i ungefär 20 minuter.
 10. Blanda pasta med de 2 dl tomatsås du tagit undan.
 11. Servera genom att lägga pastan underst på ett stort fat. Lägg på köttbullarna och ös över såsen. Toppa med persilja och parmesan och dra några drag med svartpepparkvarnen över också. Drick ett kraftigt italienskt vin till maten och skrik något på italienska. Hota med spräckta knäskålar eller liknande.