Här kommer ett litet enkelt recept på kinesiska ångkokta musslor med sparris. Det tar max 20 minuter att laga och är alldeles fantastiskt. Jag tänker inte orda så mycket om det för det finns inte mycket att säga. I det här inlägget skrev jag lite om shaoxingvin, det kan vara vettigt att läsa.
Kombinera gärna musslorna med ett par andra kinesiska rätter.
PS. Receptet är starkt inspirerat från receptet i den här länken. DS.
Ingredienser
2 portioner
ett nät blåmusslor
ett knippe sparris
2 msk neutral olja
tre tunna skivor ingefära
0,5 dl shaoxingvin
0,5 dl ljus soja
0,5 dl ostronsås
2 salladslökar, fint skivade
en näve hackad koriander
Gör så här
- Tvätta musslorna och skär bort den träiga biten på sparrisarna.
- Brassa på en torr stekpanna så den blir riktigt het och lägg sedan ner sparrisen. Vänd på den ofta och försök åstadkomma lite fläckvis brända delar på den. Bränd smak är en bra krydda, oavsett vad andra säger åt dig. Det här momentet ska gå riktigt snabbt.
- Värm oljan till medelhög tempertur i en stor gryta. Lägg ner sparris och ingefära och fräs försiktigt ett par minuter.
- Täck sparrisen med vatten och koka i en minut. Ta sedan upp sparrisen och lägg på ett fat.
- Kasta ner musslorna i grytan, häll på shaoxingvin och ångkoka under lock i 5-8 minuter (det beror lite på hur du vill ha musslorna. Jag föredrar dem faktiskt lite fastare så jag kokar i regel 6-7 minuter.
- Ta upp musslorna och lägg på ett stort fat.
- Häll ner soja och ostronsås i buljongen och reducera snabbt ner till ungefär halva volymen.
- Häll såsen över musslorna och garnera med salladslök och koriander.