Search
Generic filters
Exact matches only

Birria – mexikansk köttgryta att njuta av i höstmörkret

0
Delningar
MAT

Birria – mexikansk köttgryta att njuta av i höstmörkret

birria

Birria är en klassisk gryta i Jalisco i Mexiko och man kan egentligen använda vilket kött som helst i den. Jag gjorde en frysrensning och hittade oxkind, oxsvans och en massa dåligt styckad get. Det fick det bli. Oxkinden hintar om att nu kommer det ta tid, en sån kokar man inte på ett par timmar om man vill behålla tandgarnityret någorlunda intakt. Här måste det till minst 5-6 timmar.

Grytan blir extremt mustig och värmer gott på hösten. Servera en god mexikansk bönsallad till och testa den här polentan.

Dåligt styckad get

Ja geten förresten… Mia och jag hittade ett ställe som kunde sälja get till oss. Vi fick den slaktad, hängd och kluven men inte styckad. Eftersom vi båda älskar styckning så är det givetvis inte något större problem, det är snarare en stor fördel. Hur som helst så blev vi osams över någon skitsak och allt blev förbannat jobbigt. Vi blir liksom osams ibland Mia och jag och hon är alldeles underbar att vara osams med. Det stormar som fan och sen blir vi sams. Bråket sköts givetvis uteslutande genom text med alla missuppfattningar som kommer av det osv. Nåja, hon hämtade geteländet och la halva i en påse säck utanför min dörr. Jag var åt helvete för upprörd för att stycka ordentligt så jag skar ner hela jävla skiten på superklumpigt sätt. ”Det får väl bli färs av skiten då”, tänkte jag.

Sen visar det sig givetvis att det är supergott kött. Inte alls som jag hade förväntat mig (jag förväntade mig lammsmak) och smaken drar nog mest åt mustig framdel av nöt.

Jaja, nu är det som det är och dåligt styckad get funkar finfint i gryta i alla fall.

Inte bara Birria

Vi har en hel del mexikanskt på Feeders. Kolla in här.

PS. Massor av inspiration är hämtat från det här receptet. DS.

Ingredienser

8 portioner

2 kg kött lämpligt för kokning, jag använde oxkind, oxsvans och dåligt styckad get (se ovan)
5 torkade anchochilis
2 torkade chipotle
5 hela nejlikor
1 tsk hel spiskummin (funkar med malen också men ta lite extra)
1 tsk hel svartpeppar
1 kanelstång, bruten i bitar
1 tsk oregano (gärna mexikansk)
1 tsk torkad mejram
4 vitlöksklyftor
1 burk bra konserverade tomater
3 medelstora gula lökar, lite sönderskurna
2 jalapenos, urkärnade och hackade
1 dl äppelcidervinäger
saft från 1 lime
salt för avsmakning

Gör så här

  1. Skär köttet i grytbitar och stek i omgångar i olja för att få fin yta. Har du bitar med ben i så behåll benen, svans ska givetvis stekas hel. Det tar en jävla tid men är värt det. Många av nedanstående saker kan du göra under tiden.
  2. Lägg de torkade chilifrukterna i blöt i kokhet vatten i ungefär en halvtimma. Kärna sedan ur dem.
  3. Rosta nejlikor, spiskummin, svartpeppar och kanel i en torr panna tills det börjar dofta gott.
  4. Kasta nu ner allt utom köttet, d v s anchochilis, chipotle, de rostade kryddorna, oregano, mejram, vitlök, konserverade tomater, lök, jalapenos, äppelcidervinäger och limesaft, i en mixen och kör skiten ur det. Det ska mixas till en slät massa. Din mixer kommer bli synnerligen osams av kanelen.
  5. Lägg nu allt i en gryta, koka upp och låt puttra tills köttet är sönderfallande mört.
  6. Smaka av med salt och plocka upp eventuellt ben och stora sjok av fett och hinnor om du ser det.
  7. Servera som soppa i en djup tallrik och toppa med koriander, salladslök och någon ost. Jag körde med orientalisk vitost/salladsost.
  8. Servera med mexikansk polenta och en bönsallad.