Search
Generic filters
Exact matches only

Tonfiskmacka

0
Delningar
MAT

Tonfiskmacka

tonfiskmacka

Amerikanska mackar alltså… jag får aldrig nog av dem. Det beror så klart hemskt mycket på att man ser dem i filmer och tv-serier och de ser alltid helt fantastiska ut. I helgen såg jag på skitfilmen The Fast and the Furious, vilket nästan var ett helt slöseri med tid. Eftersom jag tydligen är dum i huvudet så tittade jag även på ett antal uppföljare som var lika eländiga de också. Jag fick dock med mig en sak, och det var tonfiskmackan som Brian käkade i början av den första filmen. Det låter på något vis så gott och därför blev jag tvungen att laga en tonfiskmacka.

Tonfiskmacka som i en amerikansk deli

I USA heter den (så klart…!) Tuna Sandwich eller ibland Tuna Salad Sandwich och jag kände mig tvungen att börja rota efter de bästa recepten. Det kryllar av dem och de skiljer sig jättemycket åt om man bortser från en bas bestående av konserverad tonfisk, selleri, lök och majonnäs.

Serious Eats har så klart ett fint recept men det fastnade jag inte för då det kändes lite för avskalat. En annan av mina favoritkällor för recept är Simply Recipes och de hade också ett recept. Inte heller det fastnade jag för i sin helhet. Jag hittade massor av andra recept och mitt recept på tonfiskmacka är en blandning mellan många men jag har i alla fall hållit mig till grundkonceptet.

Det ska vara rejält med tonfisksallad på mackan och som en liten, men ack så betydande, del så tycker jag också att man ska linda in den i papper på ett sätt som kallas ’deli wrap’. Läs mer om det i den här länken.

Bra konserverad tonfisk

Det här med bra konserverad mat är jag lite fixerad vid. Hos oss i Sverige finns det inte mycket av tradition inom området och våra konserver är av högst medioker kvalitet rakt över. Klart det funkar, men i landet där man fått för sig att allt-är-mycket-bättre-om-det-är-färskt så glöms konserven bort.

Med det sagt så kan du absolut köpa Abbas inlagda tonfisk i olja. Den är helt okej. Det går dock att ta ett rejält kliv uppåt genom att köpa riktigt bra konserverad tonfisk, men den är också betydligt mycket dyrare. Ortiz fantastiska tonfisk, som jag köpte, kostar mellan 150-200 kr för 270 g medan Abbas på 200 g går på 30 kr. Är det motiverat att köpa den dyraste? Nja, kanske inte egentligen, i alla fall inte till sån här mat. Ska man ha det in en fin Salade Niçoise så är det möjligt att det är värt det.

Mer mackor på Feeders

Alla våra recept på mackor hittar du under den här länken.

Ingredienser

4 portioner

600 g konserverad tonfisk i olja (se till att köpa sån som är i bit, inte krosad)
5 finhackade schalottenlökar
2 finhackade selleristänger
1,5 dl majonnäs (Hellmanns)
15 finhackade cornichons (eller motsvarande mängd vanlig inlagd gurka)
1 msk finhackad kapris
1 msk ljus soja
1 msk worchestershiresås
salt och svartpeppar efter smak (det är gott med rätt så mycket svartpeppar)
ev lite ströbröd
8 skivor rågbröd eller motsvarande grovt bröd
rejäla ostskivor
isbergssallat
skivad tomat

Gör så här

  1. Krama ur tonfiskbitarna försiktigt med hushållspapper. Det behövs för att få en sallad som håller ihop bra.
  2. Blanda tonfisken med lök, selleri, majonnäs, cornichons, kapris soja och worchestershiresås. Mosa ihop det riktigt ordentligt, inga hela bitar av tonfisk ska vara kvar.
  3. Smaka av salladen med salt och svartpeppar och ställ in den i kylen under minst fyra timmar, helst ett dygn. Det är viktigt att salladen sätter sig ordentligt. Den ska vara hård i konsistensen, annars går det inte att få ihop mackan i senare skede. Kolla till den efter några timmar och om den känns blöt så blanda ner ströbröd och ställ in den i kylen igen.
  4. Rosta bröden i brödrost. Lägg på ost på varannan brödskiva och smält den med en brännare. Har du ingen brännare så går det fint att snabbt smälta den längst upp i ugnen med grillfunktionen påknäppt.
  5. Lägg sedan på isbergssallat, en enorm klick med tonfisksallad och avsluta med 1-2 tomatskivor. På med det sista brödet och tryck försiktigt på den. Trycker du för hårt så åker salladen ut och hela känslan med mackan går åt helvete.
  6. Slå in mackan i bakplåtspapper eller smörpapper genom att använda s k ’deli wrap’ (se ovan). Låt nu gärna mackan sätta sig i en timma och dela den sen med en vass kniv, absolut ingen brödkniv för då sliter du sönder den och får ett fult snitt.
  7. Avnjut mackan med en ljus lageröl. Tänk att det kan vara så gott med en tonfiskmacka.