Hej och välkomna till Yucatánhalvön. Häng med nu för det här är riktigt bra.
Basen i maträtten är den mycket finstämda kryddan annatto. Se nedan för mer info.
För tillagningen av laxen har jag inspirerats helt och hållet av det här receptet, sedan har fisken använts i underbara fisktacos. Blir det fisk över så spara och använd till vad som helst, smörgåspålägg, äta kall tillsammans med kokt potatis och någon typ av gräddfilssås. Allt går, dess smaker passar med svenska smaker.
Marianden som kladdas på laxen görs i ganska stort överskott i det här receptet. Spara den i frysen och laga sen de här fantastiska kycklingvingarna med den.
Annattofrön/achiotepasta
Annattofrån är egentligen inte frön utan det väldigt röda fruktköttet som omger fröna från achiotebusken. Man kan köpa fröna men ännu hellre tycker jag att man ska köpa achiotepasta som säljs lite överallt, bland annat från Extremefood (som ni hur som helst ska kolla in då det är en förbaskat bra affär). Vill ni har tag på rena annattofrön så finns de bland annat här. Lägg fröna i neutral olja några veckor så får ni en fin och röd annattoolja.
Det dominerande särdraget hos annatto är färgen – den är enormt starkt röd/cerise och det är superspännande att mata ungarna med den då alla deras kläder (och allt annat i närheten) blir förstört av den röda färgen. Smaken är inte alls speciellt dominant men den är säregen; inte på ett svårt sätt utan säregen på enkelt vis och alla kan nog gilla den.
Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.
Ingredienser
(för 1 kg lax som räcker till massor av fisktacos)
1 kg laxfile i bit
Marinad
0,5 dl apelsinjuice
0,5 dl grapefruktjuice
1 vitlöksklyfta, hackad
40 g achiotepasta
1 tsk oregano
0,5 tsk salt
0,5 tsk olivolja
Tacos
Tortillabröd (jag föredrar majstortillas till det här men gör som du vill)
Tärnade urkärnade tomater
Salsa verde (hemgjord eller köpt)
Salladsost
Koriander i massor
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C
2. Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden och mixa det ordentligt.
3. Lägg ett smörpapper i en ugnsform och lägg ner laxen med skinnsidan nedåt. Torka laxen torr med hushållspapper.
4. Pensla på marinad över laxen och låt stå i en kvart. Pensla sedan på mer och ställ in laxen i ugnen.
5. Ta ut fisken när den når en innertemperatur på 50°C på tjockaste stället (kan ta runt 30 minuter). Jag tycker det är ohyggligt viktigt att använda termometer när man lagar fisk i ugn, alldeles för lätt att man översteker och det blir ett torrt elände.
6. Montera ihop till tacos och avnjut till ett schysst lageröl.