Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ris
risotto
rökning
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

On the porch

1
Delningar
MAT

On the porch

Ett minne från när jag pluggade i Indiana är de slöa sommardagarna on the porch, den stora farstubron framtill på det vita huset. Inte just vårt hus, hemma hos folk. Ibland ett par gungstolar, utsikt över de enorma majsfälten. Alltid stora plastmuggar med ice tea. Fast de sade bara tea, det var liksom det enda teet. Den godaste varianten hade smak av ingefära. Ibland en drink, men det fick sällan jag eftersom jag var för ung. Men där satt vi och spekulerade ihop, en skock slöisar i solen. Glodde ut över ägorna. Nåt att dricka.

Samma känsla hade jag i sommarstugan jag växte upp med, en röd stuga i ett skogsbryn i Gamlebytrakten. Vi satt ofta där på bron. Ett glas fläderblomsaft eller rabarbersaft, myntate om det regnade. I skymningen kom älgar och morkullan flög förbi. Älgar såg jag ju inte så värst ofta i Indiana. Men känslan var densamma.

Nu i helgen har jag hälsat på mamma i hennes kolonistuga här i Uppsala. Hon skaffade den för några år sedan, när det började kännas väl långt att åka till Småland titt som tätt. Vi skördade rabarber. Tittade på tulpaner och sparris. Begrundade trädgården över en kopp te med nyplockad mynta.

Ikväll sitter jag på trädäcket hemma. Fortfarande sol, varmt och skönt. Slö. En drink på bourbon, rabarber och ingefära. On the porch.

Ingredienser

1 cl rå rabarbersirap (som i detta recept på drinken rosig rabarber men utan någon kryddning)
1 näve is
4 cl bourbon, förslagsvis Bulleit (Är det fasligt hett i solen kanske du nöjer dig med 2 cl.)
1 cl färskpressad rabarberjuice (Stavmixa en rabarberstjälk, sila av vätskan.)
Ginger beer, nån med uttalad ingefärssmak, inte alltför söt

1 rabarberstjälk
1 lång tandpetare

Gör så här

1. Häll rabarbersirap i botten på ett glas, helst old fashioned. Ska jag sitta ute i solen så vill jag gärna kyla glaset innan.

2. Lägg i en näve is.

3. Tillsätt bourbon och färskpressad rabarber.

4. Fyll upp med ginger beer.

5. Med en kniv eller vass potatisskalare, dra av en remsa av det rödrosa ytterlagret från en rabarberstjälk. Det går lätt! Se till att inte en massa grön stjälk kommer med, remsan ska vara tunn och böjlig. Trä upp den lite snyggt på en tandpetare som sen släpps ner i drinken.

Gillar du oss? Gå då gärna in och gilla oss även på Facebook, Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.