Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Tonfisk med apelsin, rosmarin och chili

0
Delningar
MAT

Tonfisk med apelsin, rosmarin och chili

Ibland orkar jag verkligen inte laga mat. Igår var ibland. Alldeles för lite sömn i ryggen, en jobbig morgon med ungarna. Jag ville inte mycket annat än komma lätt undan men ändå kunna sitta i kvällssolen i trädgården och äta nåt gott.

På vägen hem skulle jag plocka upp bröd från affären och på väg till brödavdelningen passerar jag fiskdisken. De hade meterlånga näbbgäddor som såg kul ut så jag stannade till, började prata med killen i fiskdisken och gick därifrån med en bit väldigt fin tonfisk, färsk nog att äta rå. Jag hade fortfarande inte släppt alla ambitioner så tanken var att grilla.

Busstur hem, svettiga människor, överspeedade ungar som rusade emot mig. Nej, här blir ingen jäkla grillning. Cevice? Gott men… jag tycker ju det är roligare att göra nåt nytt. Sen den avgörande frågan – vad har jag hemma? Fem minuter senare varav fyra effektiv matlagning (råkade först skriva affektiv och det hade i och för sig också varit korrekt) – apelsinmarinerad tonfisk med nån sorts sydfransk känsla.

Det här passar fint som förrätt, lätt lunch eller middag en varm sommardag. Justera mängden utifrån hunger och vad mer du serverar. Gott bröd vill du nog ha till. Färska körsbär efterpå, spotta kärnorna direkt ut i gräsmattan. Den är så oklippt ändå att kärnorna försvinner alldeles.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner

400 g rå tonfisk av sushikvalitet. Jag brukar be personalen i fiskdisken om hjälp.
1 apelsin, helst syrlig och aromatisk, ordentligt tvättad.
Barren av några kvistar färsk rosmarin
6-10 strån späd kajplök eller 3-4 blad ramslök, strimlade
1-2 tsk chiliflakes, jag använde torkad espelette som har en fyllig och god smak utan alltför djävulsk hetta.
Några kvistar vattenkrasse
4-5 msk god olivolja
Salt

Ta gärna undan lite av kryddningen till dekoration.

Du kan så klart välja annan mängd fisk utifrån hunger eller hur fisken rätten ska serveras, och kryddningen tweakar du efter smak.

Gör så här

1. Skär tonfisken i kuber om ungefär 2 x 2 cm.

2. Med ett zestjärn, raspa av det orange skalet från apelsinen. Du behöver verkligen inte få med allt.

3. Skär apelsinen i halvor och pressa ur juicen.

4. Häll juicen, hela rosmarinbarr, den strimlade löken, chiliflakes och salt i en skål. Du kan ta i lite i underkant med kryddningen först, särskilt om dina kryddor är smakrika. Du vill inte döda fisksmaken eller att löksmaken tar över. Det är lätt att bara tillsätta mer sen.

5. Lägg i tonfisken och rör om försiktigt. Smaka en fiskbit, justera sälta och kryddning.

6. Lägg upp fisken på vackra assietter. Ta med lite av marinaden efter smak. Ringla över olivolja. Lägg på små blad eller mindre kvistar och vattenkrassen och eventuell annan bladkrydda som dekoration.

7. Servera med ett gott bröd.

En annan god vardagsräddare är denna snabba vardagspasta med fläsk och salvia.

tonfisk

Marinerad tonfisk