Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Gnocchi med pumpa och svart trumpetsvamp

0
Delningar
MAT

Gnocchi med pumpa och svart trumpetsvamp

Gnocchi, italienska pastaklumpar av potatis eller annat, är jättelätta att göra bortsett från att det är svårt att ange exakta mått. Vätskeinnehållet i potatis, pumpa eller vad man nu använder varierar. Därför bör man dels försöka bli av med så mycket vätska som möjligt, här genom att baka istället för att koka och att låta ånga av efter pressning, och dels gå på känn snarare än att slaviskt följa ett recept. Tvärsäkra recept som tillsätter 172 gram mjöl har helt enkelt fel. Och håll i tanken att smaken blir godare och konsistensen bättre med mindre mjöl men då blir det svårare att forma gnocchi av degen.

Det här skulle gå att laga av enbart pumpa också, eller vilka proportioner du nu känner för. Jag valde att ta 50/50 eftersom jag inte vill ha min gnocchi alltför söt, och dessutom tycker att potatisen ger en bättre konsistens. Men det där är faktiskt bara en smaksak. Sötman blir oavsett väldigt fin mot den saltade svarta trumpetsvampen och parmesanosten.

Men färgen, den orange pumpan är oslagbar där! Särskilt mot det svampsvarta och timjangröna.

vill du ha mer höst? Kanske en risotto med höstsmaker? Eller en mustig kycklinggryta?

Ingredienser

4 portioner om förrätt, 2 portioner om huvudrätt

300 g pumpa av Hokkaidotyp, alltså orange och stenhård med nötig sötma
300 g mjölig potatis
2 äggulor
1-3 dl vetemjöl, vätskeinnehållet i pumpa och potatis avgör exakt mängd mjöl
Mjöl till utbakning
Salt till kokvattnet

Några rejäla nävar svart trumpetsvamp
50 g smör
Färsk backtimjan, timjan, salvia eller annan liknande örtkrydda
Nymalen svartpeppar

Parmesanost eller pecorino efter smak

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela pumpan i några större bitar, ungefär av potatisens storlek. Picka potatisarna och baka sen pumpa och potatis hela tills de blir helt mjuka rakt igenom, ca 50 minuter. Det kan ta olika tid för potatis och pumpa men testa med en sticka och ta ut efter hand om så behövs.
  2. Halvera och gröp ur potatisarna och pressa genom en potatispress. Gör detsamma med pumpan. Låt presset ånga av lite, all fukt som lämnar är bra. Låt svalna en aning så att inte äggulan koagulerar när du häller i den.
  3. Blanda det pressade med äggula, mjöl och salt. Sno runt med en gaffel bara liksom, ganska lätt på handen. Fös sen ihop blandningen till en klump och knåda lätt, men inte mer än att den bildar en sammanhängande deg. Dina gnocchi riskerar att bli hårda och eländiga av för mycket knådning. Gör gärna degen med mjöl i underkant först, det borde räcka. Men ibland är det blött och då kan du ha i så mycket som behövs för att få till en hanterbar deg. Du kan testkoka en liten bit. Om degen löses upp vid testkokningen, tillsätt mer mjöl. Eller ta i med allt mjöl på en gång och mer därtill om potatisen verkar blöt eller om du vill ta det säkra före det osäkra, det blir alldeles säkert bra ändå. Men som sagt, försök undvika för mycket knådning bara.
  4. Dela degen i klumpar och rulla sedan ut dessa en och en till stänger av ungefär en manstummes tjocklek. Degen kan vara rätt kladdig så använd mjöl för att den inte ska fastna. Kladd på insidan spelar ingen roll men kladdar utsidan av dina blivande gnocchi fast i allt så kanske du tröttnar och kastar degeländet innan det ens blivit några gnocchi.
  5. Tryck till med en gaffel över stängerna för att ge dem tvärgående ränder. Skär sen stängerna i mindre bitar, ca tre cm långa. Se till att varje gnocchi blir ungefär samma storlek som de andra.
  6. Koka upp ordentligt med vatten i en kastrull, salta som till pasta. Vattnet ska koka rejält så det inte kyls ned för mycket när gnocchin hälls i. Häll i gnocchin, några nävar i taget, och låt den koka några minuter tills den flyter upp och sen nån minut extra. Ta upp gnocchin med en hålslev allt eftersom den blir klar och lägg i en skål.
  7. Hetta upp smöret i en het stekpanna och lätt i svampen, rensad men hel. Låt den steka under omrörning under kanske tio minuter. Häll därefter i dina gnocchi och repade blad av backtimjan eller någon annan finhackad kryddört och låt dem steka med ett tag på hög värme. Ta från plattan. Strö över lite riven parmesanost eller pecorino, rör om och ta av plattan. Smaka, peppra och salta eventuellt lätt. Har gnocchin fastnat för mycket i pannan så låter du dem bara stå några minuter så brukar de lossna.
  8. Häll upp i djupa tallrikar, servera grovriven parmesanost eller pecorino till. Repa över lite mer timjan. Några extra drag med pepparkvarnen om du vill. Servera genast.

Tillverkning av potatisgnocchi