Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Det är ju omöjligt att skriva recept!

2
Delningar
PRAT

Det är ju omöjligt att skriva recept!

Nåt halvår in i det här med matbloggande är det bara att konstatera: Jag kan fasen inte skriva recept! Men det är inte mig det är fel på, det är bara inte en görbar uppgift. (Herregud, nu försökte autokorr få mig att skriva ”görbra” också.)

Det går knappt att ange någonting alls annat än skenbart precist! Om man inte mäter exakt volym på avokadokött snarare än skriver ”en avokado”, och anger torrvikt och scoville på chilin och… etc osv. Ett jäkla bök för både mig och dig alltså. Och jag vet ju ingenting om smaken på din kryddpeppar – deluxpeppar nyligen direktimporterad eller nåt gammalt vällagrat skåpspöke? Hur ska jag då kunna veta hur mycket din gryta behöver för att smaka som tänkt?

Och så tiden som behövs, t ex för en fläsksida att bli till en smältande mör porchetta. Tja, hur stor grill har du, hur het är den, hur kallt är det i luften, hur är köttkvaliteten och hur vill du ha ditt kött? Här talar vi 2-10 timmar, give or take. Och är det viktigast för dig att porchettan blir perfekt eller behöver du mest bekräftelse att det inte är så himla svårt ändå så du vågar testa?

För precision kanske inte ens är det som behövs i alla lägen, för alla personer. Ska jag förmedla inspiration och andemeningen i ett recept, ska jag försöka säkerställa att din gryta smakar exakt som min, eller ska jag kanske stötta att våga laga något som kan verka för krångligt? Om ni läsare bara kunde se till att ha exakt samma behov tack, that would be great.

Jag vet ju inte heller din smak och dina preferenser. Jag gillar t ex hög syra men är väldigt känslig för sötma och så är jag överkänslig för vissa bismaker. Det avgör vilken smakbalans jag tycker blir perfekt i en rätt.

Och sen det där med ingredienserna, vad som ens går att få tag på och hur annat kan ersätta… Jo, just den där pepparn från just den där dalen kanske blir sååå mycket bättre. Men din affär bor inte bredvid min affär och det får liksom vara nån måtta med vad som är rimligt att förvänta sig att folk ska leta upp i ingrediensväg. Samtidigt som ett recept ibland tappar hela sitt existensberättigande utan just den där specialingrediensen, och det är ju faktiskt sånt jag verkligen gillar, specialingredienser.

Och därtill hur jag själv lagar mat… Jag mäter sällan, jag provsmakar, jag klämmer och känner. Jag har aldrig i 47 gram koriander i 2×3 mm bitar. Jag har i några kvistar, en näve, men jag provsmakar innan så jag vet om den är kraftig i smaken eller klen.

Sen ska receptet inte se avskräckande krångligt ut heller. Utförligt och klargörande men ingen orkar ju scrolla en km av å ena sidan, å andra sidan.

Det går helt enkelt inte ihop. Men jag gör så gott jag kan bara. Och så hoppas jag att ni säger till om nåt är obegripligt eller inte funkar.

Och jag hoppas verkligen att ni inte slaviskt följer mina eller för den delen andras recept utan helt respektlöst moddar dem bäst ni behagar, efter egen smak och omdöme. Då blir det bäst. Det viktiga är väl ändå hur maten smakar för den som äter, inte att nåt blir ”rätt”.

/Mia