Search
Generic filters
Exact matches only

Loaded potato skins

0
Delningar
MAT

Loaded potato skins

Ibland tar jag ett rejält dopp i USA-nostalgi. Som ikväll. Under min studietid over there var potato skins en återkommande favorit. Potato skins, friterade och fyllda med ost och lite annat, var typiskt något vi åt som förrätt på en enkel restaurang. Det smakar så underbart varmt och ostigt och smakrikt och knaprigt och mmmmm!!!

För det mesta åt vi de flottigt knaperfriterade potatisskinnen fyllda med klargul processad cheddarost, bacon, gräslök och en klick gräddfil. Japp, det är sån där amerikansk fulost i skivor, både av nostalgiskäl och för att jag faktiskt tycker att det är så där äckligt jättegott. Men vanlig cheddarost eller annan smakrik ost blir så klart också hur gott som helst. Vill du så lägg till en skiva jalapeno också, det gör jag ibland.

Här gör jag ytterligare en variant som smakar pizza, med tomatsås, mozzarella och basilika eller oregano. Den är om möjligt ännu godare, med det söta och örtkryddiga som bryter av mot den totala fetman.

Och nej, det finns inget som hindrar att man gör båda och smäller i sig vid samma tillfälle.

Andra lyckade smaksättningar:

  • Vällagrad goudaost och senap
  • Mozzarella, jalapeno, hackad rå lök, färsk koriander, några droppar lime
  • Cheddarost, chipotlesalsa, gräddfil med vitlök
  • Rökt renhjärta, smetana, färsk riven peppparrot, japansk persilja
  • Löjrom eller laxrom, smetana, hackad rödlök, dill, svartpeppar, några droppar citron (tänk langos)

Sugen på mer mat i samma liga? Testa pommes och dipp med löjrom eller chili cheese fries! Eller kanske kimchichangas.

Ingredienser

6 mjöliga potatisar, inte färskpotatis
Olja till fritering

Ost & bacon

6 skivor processad cheddarost, såna där gula skivor
eller 2 dl riven cheddarost
1/2 paket bacon
Ett knippe gräslök
1 dl gräddfil
12 bitar inlagd jalapeno, valfritt

Pizza

2 dl tomatsås, jag använde denna från chicken parmesan men det går bra med köpt
4 msk riven parmesanost
1 mozzarella
1 näve färsk basilika
Torkad chili eller chiliflakes efter smak

Gör så här

  1. Picka några hål i potatisarna så de inte exploderar i ugnen. Eller låt bli ifall du har hemskt tråkigt och bara längtar efter att nåt ska hända, nåt, vad som helst.
  2. Baka potatisarna på en plåt i 225 grader ugnsvärme i drygt en timme. Testa med en sticka att de är mjuka rakt igenom, skalet ska se ut och kännas en smula skrumpet också.
  3. Låt potatisarna svalna lite så de går att hantera. Halvera dem sedan på längden, men ställ dem på sidan när du skär så att botten när de låg i ugnen fortsätter vara botten för de måste kunna ligga bekvämt.
  4. låt potatisarna ånga av lite. Gröp ut dem med en sked men låt kanske en halvcentimeter potatis vara kvar på skalen. De ska ha kvar lite både stadga och substans. Salta lätt på insidan. Använd den urgröpta potatisen till något annan, mos, soppa, gnocchi eller till fyllning i så kallade twice baked potatoes (recept kommer).
  5. Stek bacon knaprigt och dela i mindre bitar.
  6. Här finns ett vägval, fritera eller ugnsbaka skinnen.

    Friterar du så gör det ett par tre minuter i ordentligt het olja. De är ju redan tillagade och allt du vill är att få dem gyllenknapriga. Börja med att fritera med snittytan nedåt. Låt rinna av upp och ned på hushållspapper.
    Ugnsbakar du så gör du det i högsta värme och låter insidan vara vänd uppåt. Pensla först insidan med olja. Håll koll noga så de inte bränns! De ska även här bli gyllenknapriga, det tar kanske tio minuter.

  7. Fyll skalen med ena eller andra smaksättningen. Antningen ost och baconsmul ovanpå eller tomatsås, parmesan och sist mozzarella.
  8. Grädda i 250 grader högt upp i ugnen. Osten ska smälta och bubbla lite men skalen får inte brännas.
  9. Häll på en klick gräddfil och hackad gräslök respektive basilika eller oregano och lite torkad chili.
  10. Servera gärna med öl.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.