Search
Generic filters
Exact matches only

Indisk friterad bläckfisk

0
Delningar
MAT

Indisk friterad bläckfisk

Ikväll behöver jag sitta i soffan under en filt och mumsa i mig nåt gott med händerna. Bläckfisk är snabbt och enkelt att laga till och därför ser jag till att alltid ha det redo i frysen ifall andan skulle falla på. Den har nu fallit på.

Receptet innehåller mangopulver, ett syrligt och fruktigt pulver som ofta används i curryrätter. Det är vansinnigt gott och användbart men eftersom det är ett pulver som ska blandas i mjölet är det i just denna rätt svårt att ersätta med citron eller tamarind. Men det går bra att skippa bara, det är ingen katastrof.

Det här receptet har jag en gång i tiden hittat i en bok men minns dessvärre inte vilken så jag kan inte hänvisa. Men det är inte mitt recept utan gjort efter bästa komihåg utifrån någon annans recept.

Ingredienser

2 portioner

500 g tioarmad bläckfisk
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl mannagryn
2 ägg
2 tsk currypulver, aromatiskt och inte för starkt
1 tsk garam masala, valfritt
1 tsk mangopulver, valfritt
Salt efter smak

Olja till fritering

Gör så här

  1. Rensa bläckfisken och skär tuben till ringar. Eller så använder du färdigrensad eller kanske tom färdiga ringar. Se till att den runnit av ordentligt.
  2. Blanda kryddorna med mjöl och mannagryn på ett fat. Salta lätt.
  3. Knäck äggen i en bunke och vispa dem lätt. Häll i all bläckfisk och rör om ordentligt.
  4. Fiska upp några bitar i taget och lägg i kryddmjölet. Ös mjöl över så de täcks, och flytta sen de panerade bitarna till ett annat fat. Upprepa tills all bläckfisk är mjöltäckt och redo att friteras.
  5. Fritera i omgångar i het olja tills bläckfisken blir frasig och fått fin färg. Exakt hur många minuter det tar beror på tjockleken, bläckfiskar kan ju vara ganska olika stora. Tänk mer på om paneringen är färdig än insidan, tioarmad bläckfisk blir snabbt tillagad. Provsmaka gärna för att vara säker på att de blir som du vill ha dem. Låt de färdiga bitarna rinna av på hushållspapper.
  6. Servera med citron och koriander och kanske indiskt citronris. Och kanske nån dipsås? Mangosalsa, koriandersås, burmesisk myntachutney eller en yoghurtsås.

.