Första gången jag smakade hetsyrlig soppa, hot and sour soup, var på en kinarestaurang i Uppsala. Min kompis Marina fyllde år och drog ihop ett gäng kompisar för att gå ut och äta. Jag vet inte om soppan var så värst speciell egentligen, men jag minns den kul konsistensen ägget hade, små silkigt halkiga bitar.
Färsk eller torkad daglilja
Jag har ätit hetsyrlig soppa en massa gånger sen dess, i Sverige, USA och i Japan. Ofta har soppan innehållit torkade knoppar av daglilja, så kallade guldnålar. Lite murrigt smakar de, ibland med toner av svamp och russin, och i bästa fall med en lätt parfymerad smak som inte dött bort alldeles där längst bak i skafferiet.
Färsk daglilja är nåt helt annat än den torkade, i synnerhet än den som legat torr alldeles för länge. Lätt och påtagligt blommig i smaken. Och just nu är det säsong, så ett bra tillfälle att testa den här soppan!
Välj peppar efter smak
Det heta i soppan syftar på vitpeppar. Jag gillar inte vitpeppar. Jag försöker och försöker men jag tycker helt enkelt inte om smaken. Därför tar jag mig friheten att byta till nån god svartpeppar eller het torkad chili istället, för det är ju viktigare att det blir gott än att respektera originalet.
Ingredienser
4 portioner
Fläsk eller tofu
150 g fläsk utan senor och grejer, t ex bog
Alternativt samma mängd fast tofu
1 msk kinesiskt risvin, Shaoxing
2 tsk neutral matolja
1 tsk majzenamjöl
Lite salt
Grönsaker
1/2 dl torkade strimlade skogsöron
4 torkade shiitakesvampar
100 g strimlade bambuskott
12 färska blommor av daglilja (eller torkade blötlagda)
Soppa
12 dl kyckling- eller grönsaksbuljong, inte för salt
2 tsk chiliflakes, jag använde koreanska
1 krm socker
2 tsk mörk soja
1 msk ljus soja
2 msk maizenamjöl
2 msk vatten
2 ägg
1-2 msk chinkiangvinäger
1 tsk nymald vitpeppar (Äckligt! men om du gillar så… Annars, använd valfri peppar eller chili)
Salt efter smak
1 tsk sesamolja
1 salladslök
Jag brukar göra den här soppan på fri hand, men här har jag tagit stöd i det här receptet. Mitt recept är lite annorlunda.
Gör så här
- Finstrimla fläsket och häll över vattnet och låt stå en kvart. Salta fläsket lätt och häll sen på majzenamjöl och matolja. Låt stå medan du gör resten av förberedelserna.
- Plocka dagliljorna precis innan de slagit ut. Skaka av eventuella rapsbaggar. Alternativt blötlägg torkade golden needles i varmt vatten nån timme. Häll sen bort vattnet.
- Blötlägg skogsöron och shiitake i separata skålar i varmt vatten nån timme. Skär sen skogsöronen i mindre bitar. Skiva shitaken i tunna skivor. Skölj bambun och skär den i tunna strimlor. Vispa upp ägget lätt i en liten skål.
- Koka upp kycklingbuljongen. Tillsätt chiliflakes, socker och mörk och ljus soja.
- Separera fläskstrimlorna bäst det går från varandra och rör i dem i buljongen. Se till att de inte klumpar ihop sig. Alternativt tillsätt tofu. Låt soppan koka upp så den sjuder lätt.
- Tillsätt avrunna och skurna skogsöron, shiitake och bambuskott. Hetta upp så det sjuder igen och tillsätt sen vinäger.
- Blanda maizenamjöl och vatten och rör ordentligt så det blir mjölklikt. Om det får stå ett tag sjunker mjölet till botten men då är det bara att röra om igen. Rör i maizenablandningen i soppan. Först drygt hälften och låt det börja sjuda igen och känn efter hur konsistensen är. Häll i mer efter behov. Soppan ska bli lite simmig, som en nyponsoppa ungefär.
- Smaka av soppan med salt eller soja. Tillsätt vinäger och valfri peppar eller chili. Tillsätt dagliljan.
- Koka upp soppan så den sjuder igen, viktigt, och rör i soppan medan du långsamt häller i ägget. Ägget bildar små silkiga slamsor i soppan. Droppa över sesamolja och strö över hackad salladslök. Servera soppan som förrätt eller som en av flera rätter.