Det är älgjaktstider och runt 80-90000 älgar ska ätas upp i stugorna runtom i landet. Då passar det väl utmärkt med en mustig älggryta? För min del blev det ingen älgjakt i år då tiden helt enkelt inte räckte till. Jobbet måste trots allt gå före. Som tur är har jag lite älgkött kvar från förra året.
Jag vakuumpackar alltid allt mitt kött och genom det blir hållbarheten ungefär dubbelt så lång som om jag hade förvarat mitt kött i fryspåsar i frysen. Trots detta så börjar köttet bli lite sämre nu så det måste ätas upp snart.
Nu skriker någon:
”JAG HAR ÄLGKÖTT KVAR FRÅN 2017 OCH DET ÄR PRECIS LIKA BRA”.
Nej det är det inte. Däremot är det bara att gratulera om du inte känner skillnaden. Det blir lättare för dig att lagra kött länge. Jag misstänker att du tycker det går att lagra svamp i frysen i flera år också.
Nåja, vakuumpackar man sitt älgkött så håller det i alla fall minst ett år. Vildsvinsköttet håller god kvalitet runt åtta månader packat på samma sätt.
Jag skrev förresten lite om vakuumpackare här.
Jag pallar inte med att babbla så mycket idag då det ska lagas kambodjanskt käk i det Johanssonska köket.
Fler viltrecept än älggryta?
Vi har många viltrecept på Feeders. En hel del renodlad husmanskost, men också massor med viltkött använt i recept från andra länder.
Kolla in vår husmanskost här, vildsvinsrecepten hittar du här och älgrecepten här.
Du måste kolla in mitt recept på älgstek.
Ingredienser
8 portioner
1 kg kokkött på älg (högrev eller ytterlår t ex), skuren i grytbitar
2-3 märgben (valfritt)
2 stora gula lökar, klyftade
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk tomatpuré
5 dl lageröl
1 msk grovkornig dijonsenap
1 tsk torkad timjan
1 tsk mörk kinesisk soja
1 stor palsternacka, tärnad
1 liten rotselleri (typ 200 g), tärnad
2 dl creme fraiche
salt och svartpeppar
eventuellt lite ättika
Gör så här
- Salta köttet och låt det vila i 15 minuter. Det snabbrimmas på det sättet och det blir faktiskt en liten skillnad i grytan.
- Lägg märgbenen i en ugnsform och skicka in i ugnen på 225°C tills de fått lite yta. Det tar fram smaker från benen.
- Stek köttet på hög temperatur i smör i en stekpanna. Plocka ut batteriet ur brandvarnaren.
- Fräs lök och vitlök på låg temperatur i smör i en gryta tills löken är glasartad.
- Tillsätt tomatpuré till löken och stek ytterligare fem minuter.
- Lassa nu ner öl, kött, senap, timjan, soja, och märgben i grytan. Koka i en timma.
- Lägg ner palsternacka och rotselleri och koka i ytterligare en timma eller tills köttet är riktigt mört.
- Tillsätt creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
- Om du vill så kan du även smaka av med lite ättika men var extremt försiktig så du inte häller i för mycket. En halv kapsyl kan vara lagom. Lite syra lyfter det mesta.
- Servera med potatis- och jordätskockspuré och friterad lök.