Search
Generic filters
Exact matches only

Kanin i senapssås

0
Delningar
MAT

Kanin i senapssås

kanin i senapssås

För några dagar sedan så satt jag och såg på någon fransk film och i den pratade de om kanin i senapssås. Då det var enormt längesedan jag åt den rätten så blev jag bara tvungen att se till att laga det. Det är en rätt klassisk familjerätt i Frankrike och den görs på många olika sätt. De gemensamma nämnarna är så klart kaninen och massor av dijon i såsen.

Nu hade jag tur och hittade kanin hos ICA Torgkassen i Uppsala. Det är nog Uppsalas trevligaste ’vanliga’ matbutik med personal och ägare som är genuint matintresserade. Det måste man helt enkelt vara när man tar in så många roliga kvalitetsprodukter. Dessutom visste jag att de ofta har färsk kanin. Min backup-plan om jag inte hittade kanin var att göra samma rätt med fasan. Jag har inte gjort det med fasan förr men är helt övertygad om att det skulle passa suveränt. Så testa det om ni har tillgång till den fantastiska fågeln. Det funkar så klart med kyckling också men tänk då på att korta ner koktiden ordentligt.

Det är verkligen roligt att laga mat på kanin. Den är lagom fibrös i köttet så den tål rätt skapligt lång kokning, runt en timma i alla fall. Kokar man kycklingdelar så länge så faller de isär helt och hållet och det tycker inte jag är något vidare.

Mer än senapssås till kaninen

Jag har tidigare bloggat en italiensk rätt på kanin, även den blev helt suveränt god. På det hela taget borde man äta mer kanin.

Ingredienser

4 portioner

Kanin i senapssås

1 kanin, styckad i delar (se bild ovan)
50 g smör
4 schalottenlökar, fint hackade
1 vitlöksklyfta, fint skuren
2 dl vitt vin, gärna ganska kraftigt
2 dl (eller mer) vatten
2 dl grovkorning dijon
0,5 tsk torkad timjan
1 tsk torkad dragon
2 msk färskpressad citronsaft
2 dl grädde
en näve hackad persilja

Tillbehör

Picklade senapsfrön
ugnsrostad potatis
syltlök

Gör så här

  1. Börja med att bryna alla kanindelarna i smör på medelhög temperatur i en stor gryta tills de får fin yta. Låt det här ta lite tid så slipper du bränna smöret. Ta sedan upp kanindelarna ur grytan.
  2. Lägg ner löken och vitlöken i samma gryta som du använde till kaninen. Eventuellt kan du tillsätta lite mer smör. Fräs lök och vitlök tills det blir lite brynt i kanterna.
  3. Tillsätt vinet och låt det reducera ner till ungefär 1/3 av vätskan återstår.
  4. Tillsätt vatten, dijon, timjan, dragon och citronsaft och koka upp.
  5. Lägg ner kanindelarna och fyll på med mer vatten om det behövs för att täcka köttet. Låt puttra försiktigt i 45 minuter. Känn efter med en gaffel om köttet börjar bli mört. Det ska vara så att det lossnar från benet lätt men det ska inte falla sönder helt. Koka lite längre om du tycker att det behövs.
  6. När kaninen är klar så kan du plocka upp den och låta den vila på en tallrik. Sila av såsen men ta en sked av det du silat bort och lägg tillbaka i senapssåsen.
  7. Reducera nu ner senapssåsen till ungefär 1/3 återstår. Det kan du i princip stormkoka så det behöver inte ta så lång tid.
  8. Tillsätt grädden och reducera ner ytterligare tills såsen börjar tjockna.
  9. Lägg tillbaka kanindelarna i såsen och låt dem värmas i ungefär 5 minuter. Rör ner persiljan och servera direkt med ugnsrostad potatis, picklade senapsfrön och syltlök.