Search
Generic filters
Exact matches only

Glutenfri Detroit-style pizza

1
Delningar
MAT

Glutenfri Detroit-style pizza

Detroit-style pizza

Jag vet att Detroit-style pizza ser lite steril ut i några avseenden, men låt inte skenet bedra. Det är en riktigt bra pizza och den går dessutom att göra bra glutenfri (det gäller minsann inte alla pizzor).

Detroit-style pizza

Några städer i USA har sin egen signaturpizza. Chicago har Deep Dish Pizza och det finns även en New York-style pizza. Jag gissar att det finns fler specialare från andra städer, men det var de här jag kom på nu.

Vad är då Detroit-style pizza? Jag skulle säga att det är en panpizza, den bakas av en relativt lös deg som smetas ut i en ugnsform/långpanna. Just det är ofta bra när man ska baka glutenfritt då alla glutenfria degar är ena riktiga jävla klibbiga as. Jag har valt den mest traditionella och enklaste toppingen men här förstår ni så klart att ni kan laborera helt fritt. Då vi snackar Detroit så kan det kanske vara lämpligt att skrapa ur avgasröret på en gammal Ford och kleta på pizzan.

Gör för allt i världen inte glutenfri deg om du inte har celiaki, det är alltid godare med vetemjöl än trista glutenfria mjölmixar. Min glutenfria deg har starkt inspirerats av det här receptet.

Glutenfritt på Feeders

Vi är lite dåliga på att marknadsföra oss som glutenfria. Mia har inte celiaki så hon använder så klart gluteninnehållande råvaror i sina recept, men faktiskt ganska sällan. Alla mina recept är däremot glutenfria. Vi borde kanske prata om det mer.

Jag använder ofta glutenfri mjölmix och en relevant sak i recept är att faktiskt ange vilken mjölmix man använder. De beter sig nämligen lite olika. Jag har fastnat för Finax men jag preciserar alltid i recepten vilken jag använt.

Mer amerikansk mat på Feeders

Vi är förtjusta i amerikansk mat på Feeders då vi gillar det lite småvulgära och slafsiga. Det är ju inte heller helt ovanligt med amerikaniserad mat från andra kulturer. Immigrerade människor från t ex Italien, Kina och Mexiko har tagit in sin mat i landet och den har amerikaniserats på diverse sätt. I regel med ost. Det är aldrig fel med ost.

Kolla t ex in Buffalo Skins, Gumbo, Corndogs, och Clam Chowder. Alla våra amerikanska recept hittar du här.

 

Ingredienser

4 portioner

Degen

2 x 3 dl fingervarmt vatten
1,5 msk torrjäst
1 msk socker
0,5 dl olivolja
2 ägg
1 liter glutenfri mjölmix (jag körde med Finax)
1 msk äppelcidervinäger
1 msk bakpulver
1 tsk salt

Fyllning

tomatsås
skinka
massa riven ost

Gör så här

  1. Blanda torrjäst, socker och 3 dl fingervarmt vatten i en bunke och låt stå i tio minuter.
  2. Tillsätt resten av vattnet, ägg och olivolja och vispa ihop allt.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa degen ordentligt med ballongvisp. Den kommer tjockna successivt och orkar du inte längre vispa så rör med en sked istället. Det är viktigt att det rörs om en hel del.
  4. Jäs degen under bakduk i 1,5 timma och sätt ugnen på 225°C.
  5. Smörj en ugnsform, t ex en långpanna, ordentligt med olivolja. Det skadar inte att lägga ett bakplåtspapper i botten, men även det ska smörjas.
  6. Bred ut degen i ugnsformen och grädda sedan i ugnen i en kvart och ta sedan ut den gräddade pizzabotten.
  7. Nu är det dags att toppa pizzan och jag valde att lägga toppingen i ränder. En rad skinka, en rad tomatsås och en rad ost som sedan upprepas. Det är inte helt ovanligt att man gör så i Detroit som jag förstår.
  8. In med pizzan i ugnen och grädda i ytterligare 10-15 minuter tills den ser fin ut på ytan.