Search
Generic filters
Exact matches only

Shawarma

0
Delningar
MAT

Shawarma

shawarma

Shawarma är alldeles utmärkt mat att bjuda på en trist januarilördag. Dra för alla gardiner, knäpp på nån bra musik och stäng in dig i köket och låtsas att det är sommar.

Kryddor from The Pepper Quest

Jag tjatar så in i bomben om det här företaget men jag älskar det så mycket och vill att fler ska upptäcka det. Jag är alltså inte på något endaste sätt sponsrad av dem utan älskar dem gratis ☺️. Sedan jag upptäckte svartpeppar därifrån öppnade sig en helt ny värld för mig och nu när de saluför en massa andra kryddor också så är jag ännu mer begeistrad. Det är ju märkligt ändå hur vi liksom accepterar kryddorna från Santa Maria och allt vad de där företagen heter när det finns kryddor som är tunn gånger bättre för ett pris som inte ligger skyhögt över de vanliga butikernas kryddor. Vill man ha billiga kryddor så är det bättre att gå till de orientaliska butikerna och handla exakt lika bra/dåliga produkter som från Santa Maria men för en bråkdel av priset. Är man intresserad av smak så letar man efter mer spännande butiker med entusiaster, som t ex The Pepper Quest.

Jag hade slut på min standardsvartpeppar så jag var tvungen att göra en ”liten” beställning på ett halvkilo. I samband med det så plockade jag också på mig lite annat, som t ex de här kryddblandningarna. Jag har tidigare varit en sån där som ”gör kryddblandningarna själv eftersom det blir godare så”. Så kan det ofta vara men i det här fallet är det inte alls på det viset. De har helt enkelt tillgång till bättre kryddor.

Jag använde så klart shawarmablandningen för min shawarma men du kan göra sån kryddblandning själv genom att blanda:

1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk bra paprikapulver
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk mald nejlika
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk kanel

Det finns massor av andra sätt att krydda sin shawarma så det här är inte någon definitiv sanning. Hur som helt så rekommenderar jag ändå att köpa blandningen från Pepper Quest.

Kött till Shawarma

Jag är förespråkare av att man i princip kan välja vilket kött som helst till typ alla rätter. Det kommer så klart smaka olika men allt funkar. Till den här rätten är det dock klokt att välja kött av den lite mörare sorten. Själv körde jag med innanlår från kronkalv och det var suveränt. Sen kan det vara lite onödigt att använda kött som man betraktar som lite lyxigt eftersom kryddningen är så pass kraftig så nyanserna i köttsmaken försvinner. Det må vara haram i vissa kretsar men jag skulle mycket väl kunna tänka mig att ta en bit skinkstek till shawarma.

Ingredienser

4 portioner

Kött och marinad

500-600 g välputsat mört kött, t ex lamm, vilt, nöt eller vad som helst
2-3 msk shawarmakryddor (se ovan)
0,5 dl olivolja
0,5 dl vitvinsvinäger
saft och zest från en citron
4 vitlöksklyftor, pressade
1 gul lök, fint hackad
salt och svartpeppar
olivolja för stekning

Tahinisås

1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl citron och/eller limesaft (ta bara det du har hemma)
0,5 dl tahini
kallt vatten efter behov
2 dl finhackad persilja
salt och svartpeppar

För servering

1 gurka, skuren i bitar
4 tomater, skurna i bitar
1 stor rödlök, skuren i ringar
4 pitabröd
1 granatäpple
färsk koriander

Gör så här

Kött och marinad

  1. Strimla köttet och blanda ihop ordentligt med ingredienserna till marinaden. Låt stå i 3-4 timmar i kylen.
  2. Fiska upp köttet ur marinaden och låt det gärna rinna av i ett durkslag.
  3. Fräs köttet i olivolja på hög temperatur tills det får fin färg. I början kan det vätska ur rätt så ordentligt i pannan men låt bara vätskan koka bort och fortsätt sedan steka.

Tahinisås

  1. Blanda vitlök, citron, tahini och späd sedan med kallt vatten till önskad konsistens.
  2. Rör ner persilja och smaka av med salt och svartpeppar.

Servering

  1. Dela pitabröden på mitten så det blir två halvmånar av varje.
  2. Fyll med kött och grönsaker och toppa sedan med sås, granatäppelkärnor och koriander. Servera direkt.